Вход | Регистрация

Очаква ни горещ и сух август

Очаква ни горещ и сух август
pixabay

Август ще е топъл, на моменти горещ, с много слънце и сравнително сух. Глобалните метеорологични модели дават сходни данни - месецът да бъде с около половин до 1 градус по-топъл от нормалното, и то според съвременната норма (1991 - 2020 г.). Ако обаче се върнем 30 г. назад, той ще е много топъл с повече от 2,5-3 градуса отгоре от нормалното. Това каза климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

Над Западна Европа ще вали,

температурите ще са с няколко градуса под нормата, но затова пък Южна Европа и специално Балканският полуостров ще се радват на значително по-топло и слънчево време.

В България средномесечната норма за месеца е около 22 градуса във високите котловинни полета в Западна България до 23-26 градуса в Горнотракийската низина и Югоизточна България.

Дългосрочната прогноза за топло и по-сухо време не означава, че през месеца няма да има няколко дни с поройни валежи, когато за няколко часа може да падне месечната норма.

Август за 75-80% от територията е най-сухият.

Тогава зреят зеленчуците, късните плодове и гроздето. Колкото по-слънчево е през август, толкова по-добра е реколтата от грозде, а виното и ракията ще са добри, коментира проф. Рачев.

Валежите ще са между 30 и 50 литра на квадратен метър. 30-35 ще са по морето, защото там през август вали един или два пъти, не повече. В Западна България вали по-често, но отново в рамките на 30-50 литра на квадратен метър, а в планините валежът достига до 80-90 литра на квадратен метър. Проф. Рачев оценява, че през този август 

валежите ще са с 10-15% по-малко от обикновено= 

"Минаха горещниците - 28, 29 и 30 юли. Според старо поверие по тях се съди каква ще е предстоящата зима. Горещниците бяха нормални, следователно трябва да ни очаква нормално студена зима. Да припомня обаче, че и миналата година горещниците бяха топли, а зима 2022-2023 г. за малко да се окаже най-топлата, откакто съществуват метеорологичните наблюдения в България. Така че народната метеорология е нещо много хубаво, но в днешно време при новото нормално не показва правилно”, каза още климатологът.

Той уточни, че е нормално през август да има много по-малко градушки, което не означавало да ги изключва. Също така нормално било през месеца да няма екстремни максимални температури, което обаче не означавало, че веднъж на 20 години не може да се случат такива.

За предстоящата седмица очакванията са да е много топла, а в петък в Северна България по поречието на Дунав термометърът отново да достигне 40 градуса.

Продължителността на деня вече не е толкова голяма, колкото през юни и юли. Сутрините ще са свежи, а максималните температури ще останат в комфортния диапазон между 30 и 35 градуса.

По всички морета на Балканския полуостров времето ще е перфектно за почивка. Идеално ще е и за продължителни преходи във високата планина над 1500-2000 метра, защото ще е сухо и топло, обобщи климатологът.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар