Вход | Регистрация

Парите за снегопочистване в Златарица свършиха

Кметът Пенчо Чанев иска допълнително средства от финансовия министър

Парите за снегопочистване в Златарица свършиха
Снимка: Булфото

"Парите за снегопочистване свършиха. С 2 888 лева, които бяха останали до края на февруари и март, ще разплатим на почистващата фирма за свършената работа днес и от утре ще чистят "на кредит". Това заяви кметът на Община Златарица Пенчо Чанев.

Заради обилните снеговалежи и навявания снегопочистващата фирма се грижи не само за улиците в общината, но и за третокласния път между Златарица и Горско ново село, в посока Джулюница, който е ангажимент на Областно пътно управление, уточни кметът.

Той е пристеснен от факта, че ведомството актува като "почистен"  6-километровия участък, свързващ селата в общината, и прибира парите, отпуснати за това, без нито веднъж да са изпълнили ангажимента си.   

Най-тежкият участък, с денивелация от 700 м., е между с. Росно и Средно село, където живеят около 800 човека. Машините са чистили два пъти от сутринта, но заради навяванията, ще се наложи да продължат дейността си.

За проблема той е уведомил в изпратено днес писмо вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, с копие до Областния управител доц. Пенчо Пенчев и Националното сдружение на общините. Искането му е за отпускане на 15 хиляди лева допълнително, имайки предвид тежката обстановка.

В община Златарица има 24 населени места. Пътната мрежа е изградена от четвъртокласни пътища и е около 86 км . От 20 години си е една и съща и парите за снегопочистване са едни и същи всяка година – 28 700 лева, а критерият, по който се отпускат средствата, са километрите в общината. Договорът, сключен със снегопочистващата фирма за сезон 2009-2010 г. е на 6,13 лв. на км. За 2010-2011 година цената е увеличена на 6,60 лв. , такава е и през този сезон, допълни Чанев, като напомни, че сняг се чисти с пари.

Въпреки безпаричието обаче, улиците ще продължават да се чистят, категоричен бе кметът.

 

_____________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар