Вход | Регистрация

Патентоват Празника на горнооряховския суджук

Идеята на местната администрация е да запази името на уникалния празник

Патентоват Празника на горнооряховския суджук
Снимка: Булфото

За патент на Празника на горнооряховския съджук са проведени разговори между Общината и Патентното ведомство. Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е предприел стъпки в тази посока, защото през миналата година частно лица запази правата върху марката "Празник на суджука" и местната администрация има желание да патентова името на фестивала си.

Плановете на Добромир Добрев са в Историческия музей в Горна Оряховица да бъде обособена специална зала, посветена на горнооряховския суджук. В нея ще бъдат изложени различни експонати, свързани с процеса на производство на местния деликатес през различните исторически епохи.

В края на миналата година горнооряховският суджук бе вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Той е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика за качество.

Защитеното географско указание може да бъде използвано само от трима производители на територията на Европейския съюз (включително и България), като всички те са членове на сдружение "Раховец 2007". Контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

 

___________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар