Вход | Регистрация

Празникът на детето в ЕМО „Етър” продължава до 4 юни

Празникът на детето в ЕМО „Етър” продължава до 4 юни

Мишел и Букет са в първи клас. Днес тяхното училище във врачанското село Търнава има патронен празник, тъй като носи името на един от най-големите борци за българска свобода - Христо Ботев. Двете първокласнички знаят историята на революционера, благодарение на своите учители и родители. Те обичат да слушат за миналото на народа ни, но както всички деца, най-добре усвояват знания чрез игра. На 1 юни – Ден на детето, Мишел и Букет бяха в Музейния детски кът на Етнографски музей на открито "Етър”.
Прекрасният ден през късната пролет на 2017 година даде възможност на стотици малчугани да играят и учат на поляната.

Мишел, Букет, останалите деца от тяхната група, учителите и родителите им разбраха как се работи с плъсти. Когато се говори за работа, възрастните хора се настройват да бъдат натоварени,  да спазват срокове, да поемат отговорности, да решават конфликти. При децата е различно. Работата може да е забавна, творческа, времето си тече, а те без да бързат някак си успяват да свършат каквото са започнали. 

Мишел и Букет не само знаят как се изработват предмети чрез плъсти, но са избрали да си направят украшения – гривни и гердани. Момичета са все пак. 

1922838Как Букет прави гердан от вълна? "Ще я набоцкам”, казва момиченцето, взема вълната, слага я в малък калъп с форма на камбанка и започва да я боцка с бързи движения. Иглата със специално предназначение постепенно сплъства вълната и детските пръсти успяват да предадат желаната форма. В случая – украшение за гривна.


Наталия Христова, една габровка с широка усмивка, показва на децата пред Музейния детски кът в ЕМО "Етър” какво могат да изработят с плъсти. Интересът към нея е голям.

"Обяснявам, че вълната е наша, българска, че могат да направят различни неща, свързани със съвременния живот. Например, тези малки камъчета, изработени от плъсти, ако са достатъчно на брой, могат да се зашият едно за друго и да се направи килим.”

Вълната, оформена като камъчета с диаметър от 3 до 5 см. не се влияе от намокряне и не се разваля, ако се ходи по нея. Килимът става, ако с конец те бъдат зашити едно за друго. Така могат да бъдат направени различни предмети чрез пръсти – красиви, практични и модерни.

1922837


Деница Русева и Ивет Иванова са се съсредоточили върху друго изкуство – апликацията. Леща, боб, ориз и кус-кус – ето това са предпочитаните от тях материали. Деница и Ивет обясняват колко просто е това, стига да имаш фантазия и талант на художник. Първо рисуваш къщата, след което намазваш с лепило и започваш да нареждаш различните материали.
 В ЕМО "Етър” Празникът на детето не е само 1 юни. На 2, 3 и 4 юни от 11:00 до 16:00 часа обученията в традиционни занаяти и домашни занятия продължават. Докато малчуганите играят и се забавляват, научават много неща за грънчарството, пирографията, изработването на кукли от естествени материали, рисуването върху керамични съдове, направата на фигурки от плъсти. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар