Вход | Регистрация

Промяна в Правилника на ОС искат от „В. Търново за гората“

„Ако нещата не се случат, ще разбуним обществеността“, обещават от Сдружението

Промяна в Правилника на ОС искат от „В. Търново за гората“
Снимка: Север.бг

Предложение за изменение на Правилника за работа на Общински съвет – Велико Търново са внесли днес от "Велико Търново за гората", обявиха пред медии Пенчо Панайотов и Румен Христов от УС на Сдружението.

Повод е проведената преди няколко седмици среща с Разширения председателски съвет на ОС, на която е постигнато съгласие за промяна на Правилника за дейността на ОС и касае активното участие и контролът от страна на гражданите, изготвянето, обсъждането и приемането на решения на местния парламент.

885207

"Имаме уверението и съгласието на Разширения председателски съвет, че предложените договорени промени ще бъдат приети на сесия на съвета. Ние бяхме едни от инициаторите и затова внасяме днес това предложение, за да се случат нещата. Така гражданите ще могат да участват и влияят при взимането на правилни решения от ОС.", заяви Румен Христов.

От сдружението искат да се промени член 92 и ''...граждани, неперсонифицирани граждански дружества и юридически лица имат право да участват в работата на общинските сесии и в работата на комисиите към общинския съвет....''.

При приемане на предложените изменения в чл. 93 "... гражданите, неперсонифицираните граждански дружества и юридически лица могат да участват в сесии на ОС, да подават искания-заявления за изказвания по точки от обявения дневен ред, да се изказват в рамките на пет минути, да правят реплики и дуплики по направените изказвания".

885206

По думите на Пенчо Панайотов се оказва, че и досега е имало правила, по които обществото да влияе, но това не се е случвало. "Дали, поради неразбиране на Правилника или по решения на председатели на отделните комисии, на нас досега не ни е давано право на глас.", заяви той.

От Сдружението искат и право на съвещателен глас, което означава да се знае каква е позицията на "гражданството или на присъстващите там" по гласуваната точка и това да бъде отбелязвано.

Освен основни изменения и частични корекции по членове в Правилника, от Сдружението предлагат и 4 нови алинеи:

"Чл. 93 (3) При гласуване на решения с голяма обществена значимост, като приемане на ОУП, възлагане на обществени поръчки, развитие на инфраструктурата и др., следва да се провежда широка обществена дискусия, която да се предизвиква в публичното пространство с публикуване на материалите в поне един местен всекидневник и на интернет страницата на ОС. Гласуването на тези решения е поименно.

(4) Материалите по въпросите, които ще бъдат разглеждани на заседанията на отделните сесии на ОС и комисиите публикуват поне два дни преди съответните заседания на интернет страницата на ОС."

"Чл. 96 (3) В заседанията на експертните съвети заинтересованите сдружения могат да участват с право на съвещателен глас, като същевременно вземат отношение по разискваните въпроси, изказват мнения и правят предложения."

"Чл. 97 (4) Всички предложения по отделните точки, включени в дневния ред на заседанието, трябва да бъдат илюстрирани с достатъчно снимки, скици, графики и изчисления и др., за да стане по-ясно за какво точно се гласува. Ако съответната точка касае приемане или промяна на ПУП, задължително се представя скица и картов материал."

Председателят на ОС Велико Търново Николай Ашиков е дал обещание пред сдружението, че гласуването и приемането на промените в Правилника за работа на местната власт "непременно ще се случи в най-близкия възможен срок". Местните природозащитници не разглеждат вариант, при който нещата няма да се случат. "Ако все пак се случи, ще разбуним обществеността.", обеща Панайотов.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар