Вход | Регистрация

Русе на четвърто място по използване на ИКТ

НСИ проведе изследване за използването на информационно-комуникационните технологии

Русе на четвърто място по използване на ИКТ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изследване за използването на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата проведе НСИ. То се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В страната са анкетирани 4 161 обикновени домакинства и 9 198 лица на възраст 16 - 74 навършени години.

Резултатите за 2013 година в област Русе регистрират, че 57,6% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си при средно 53,7% за страната. Областта се нарежда на четвърто място след София, Пловдив и Благоевград. Русе заема първа позиция в рамките на Северен централен район, докато през 2012 г. се нареждаше след областите Разград и Силистра.

Спрямо предходната година относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Русе, които регулярно ползват интернет (всеки ден или поне веднъж седмично), през 2013 година е отбелязан растеж с 1.0 процентен пункт. По този показател областта се нарежда непосредствено след столицата .

В област Русе мъжете са малко по-активни при регулярното използване на интернет. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Русе 89.3% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 22.7% от лицата с основно или по-ниско образование. В сравнение с 2012 г. относителните дялове при горепосочените групи нарастват съответно с 5.0 и 3.6 процентни пункта.

<< Sever.bg във Facebook >>



RuseInfo.net
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар