Вход | Регистрация

Световен ден срещу детския труд

Световен ден срещу детския труд
Снимка: Булфото

Законът за закрила на детето в България гласи, че "дете е всяко физическо лице до навършването на 18 години". Така е и според Конвенцията на ООН за правата на детето (1989 г., чл. 1).

През 2002 г. Международната организация по труда (МОТ) обявява 12 юни като платформа за подчертаване значимостта на световния проблем с детския труд. Целта е да се съсредоточи по-голямо внимание върху него.

Според Организацията най-тежкият детски труд се изразява във всички форми на робство или практики, подобни на робство (търговия и трафик на деца, крепостничество, насилствен или принудителен труд), използването или предлагането на деца за проституция, за производство на порнография или порнографски изяви, за незаконни дейности (производство и трафик на наркотици).

През 2013 година МОТ реши да обърне внимание на детския труд, свързан с домакинството. Не става тъпрос за този, който е свързан с помощ в семейството, а за такъв, осъществяващ се в чуждо домакинство и наложен от работодател. Той може да граничи с експлоатация, защото е скрит от обществото. По този начин се нарушава правото на децата за адекватно образование, здраве, почивка и контакти със семейството.

Според тазгодишната статистика 10,5 милиона деца по света са жертви именно на такъв незаконен труд. 6,5 милиона от тях са на възраст между 5 и 14 години, а повече от 71% от тях са момичета. Най-често те вършат обикновена домакинска работа, но са изолирани от семействата си и са податливи на физическо, психическо и сексуално насилие.

Подобно нарушение на правата на детето не се признава от много страни, защото "детето работи, но не се счита за работник".

България членува в МОТ от 6 декември 1920 г. Тя е сред първите десет държави, които са ратифицирали най-много конвенции на Организацията. Участва и в най-мащабната програма за техническо сътрудничество в рамките на МОТ - Международна програма за елиминиране на детския труд (IPEC).


Правителствената политика вече е насочена не толкова към ратифициране на нови конвенции, а към стриктно прилагане на влезлите в сила за България, както чрез усъвършенстване на националното законодателство, така и на практика.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар