Вход | Регистрация

Световна седмица на кърменето 1-7 август

Темата тази година е „Подкрепа за кърмене: близо до майките“

Световна седмица на кърменето 1-7 август
Снимка: Север.бг

Световната седмица на кърменето започва от днес.

Тя ще продължи до 7 август, а тази година темата е "Подкрепа за кърмене: близо до майките". Акцентът е върху жените, които оказват подкрепа на кърмещите майки. Дори когато майките започнат кърменето с добър старт, все по-често в дните и месеците след раждането се оказва, че броя на кърмещите майки спада рязко, както и че бебетата не са изключително кърмени към 6-тия месец. Периодът, в който майките често нямат повод да посещават здравни специалисти, е времето, в което подкрепата на обществото за майките е от особена важност.

Подкрепата за продължаване на кърмене може да бъде предоставяна по много различни начини. Традиционно тази подкрепа се осигурява от семейството. С промените, които настъпват в обществото, и в частност урбанизацията на населението, се налага да съществуват различни подходи в указването на подкрепа за доста по-широк кръг майки, без значение дали подкрепата се предоставя от Ла Лече Лига Лидери и помощници за кърмене, обществени личности, или от приятелки, които също са майки, и/или бащите/партньорите.  

Ла Лече Лига Интернешанъл започва като малка група за подкрепа близо до Чикаго, САЩ, през 1956-та година. Организацията се е превърнала в световен лидер в подкрепа на кърменето. Мисията на Ла Лече Лига Интернешанъл е да помага на майките по света да кърмят посредством подкрепа от майки за майки, окуражаване, информация и обучение, както и популяризира по-доброто разбиране на кърменето като важен елемент за здравословното развитие на детето и майката. В България организацията работи от 8 години, в Русе – от 5. Ежегодно на национално ниво се достига до няколко хиляди майки. В Русе за възобновената дейност на групата през последните две години, са постигнати значителни резултати, като партньорска дейност в рамките на инициативите "Отворени врати” и "Училище за родители” при АГ комплекс на МБАЛ-Русе, работни отношения с Медицински център по репродуктивно здраве "Д-р Щерев” – гр. Русе и Сдружение "Еквилибриум”, контакти с множесто медицински лица в региона. 

Кръгове на подкрепа за майките и техните бебета:

Подкрепата за кърмене илюстрира потенциалното влияние върху решението на майките да кърмят и да имат положителен опит в кърменето. Кръговете на подкрепа вече са били представяни в рамките на Световната седмица на кърменето през 2008-ма година. Те продължават да бъдат важна основа за майките да кърмят своите бебета, както и много повече от това. Кръговете на подкрепа за семейството и социалната ни мрежа, системата на здравеопазване, работодателите, правителството/законодателството, реакцията по време на бедствия и аварии.

Русе и Велико Търново се включват в Седмицата.

Русе - 2 август, петък, 10:00 ч., Медицински център по репродуктивно здраве "Д-р Щерев – Русе" (ул. "Видин" №21), Ла Лече Лига среща, тема "Подкрепа за кърмене: Близо до майките"

3 август, събота, 11:00 ч., Сладкарница хотел Рига (бул. "Придунавски” №22), Бебешко кафе и русенското участие в инициативата "Голямото кърмене”

Други събития за август: 13 август, вторник, 13:00 ч., МБАЛ-Русе (ул. "Независимост" №2), Училище за родители на МБАЛ-Русе, Ла Лече Лига тема: "Кърмене след секцио"

6 и 20 август, вторник, 13:00 ч., АГ комплекс при МБАЛ-Русе (ул. "Независимост" №2), Ден на отворените врати и представяне на Ла Лече Лига

Велико Търново - 2 август в парк "Дружба" от 10.00 часа ще бъде експонирана фотоизложба в подкрепа на инициативата посветена на Световната седмица на кърменето. Фотоизложбата "Подкрепа на кърменето: близо до майките" е част от програма СИНДИ - "Здрави деца в здрави семейства". Всички автори на фотоси ще участват в томбола с награди. Организатори на изложбата са РЗИ -Велико Търново, Община Велико Търново, Център за родители "Happy mums".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар