Вход | Регистрация

Стартира строежът на подлез между "Родина" и центъра

Стартира строежът на подлез между "Родина" и центъра
Снимка: Община Русе

Старт на най-стратегическия проект на Русе, който се осъществява през последните 40 години, бе даден днес със символична първа копка на подлез при ж.п. линията за свързване на кв. "Родина" с центъра на града.

Подлезът ще се използва от обществен градски транспорт, автомобили, велосипеди и пешеходци и значително ще се скъси разстоянията и времето за пътуване от кв. "Родина" към централната градска част.

Пътят ще започва от кръстовището на "Ялта" с "Практикер" и "Кауфланд" и ще свършва до "Триъгълника" в "Родина", където ще се изгради кръгово движение. 

Според предварителните разчети, пробивът "Кауфланд" трябва да бъде готов до 1 октомври 2015 г.

Общата стойност на тази част от проекта е: 5 909 107 лв. като финансирането по Оперативна програма "Регионално развитие" е 4 499 365 лв., а собствения принос на Община Русе възлиза на сумата от 1 409 741 лв.

Началото на строителните работи бе дадено на кръстовището между магазините "Практикер" и "Кауфланд" от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, заместник-кмета по европейско развитие Страхил Карапчански и заместник-кмета по устройство на територията Димитър Наков и ръководителя на проекта Свилен Иванов. Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет-Русе засл. проф. Васил Пенчев, общински съветници и кандидати за народни представители. Тържественият водосвет бе извършен от отец Марин.

Проектът "Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. е на стойност 29 379 323, 89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937, 93 лв. и 3 367 385, 96 лв. собствен принос на Община Русе.

Той цели ефективното и устойчиво подобряване на предлаганата услуга. Осигурява се по-добра достъпност на гражданите до обществения транспорт, подобряване на трафика и повишаване безопасността на движение, намаляване на задръстванията, по-голяма мобилност на населението, прилагане на система за гъвкаво таксуване на пътниците, използващи колите на градския транспорт.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар