Вход | Регистрация

Сурогатните майки ще ползват законен отпуск за раждане

Родителите, чието дете износва сурогатна жена, също ще ползват отпуск, приеха депутатите

Сурогатните майки ще ползват законен отпуск за раждане
Снимка: sxc.hu

Сурогатните майки ще имат право на 87 дни отпуск поради бременност и раждане, като 45 от тях задължително ще се ползват преди раждането, приеха днес българските депутати. Това е една от промените, свързани със Закона за сурогатното майчинство, които бяха приети днес на първо четене.

Вносителят на законопроекта Калина Крумова обоснова исканите промени с възможността, която трябва да се даде на заместващата майка да има правата на всички други родители. Друго изменение в Кодекса на труда, което беше записано, е, че всяка жена /биологична майка при заместващо майчинство/ има право на 365 дни отпуск, какъвто се полага след раждане.

Народното събрание прие също в случай на сурогатно майчинство, когато майката и бащата живеят в едно домакинство, бащата да има право на 15-дневен отпуск, считан от датата на изписване на детето.

Според проектозакона за сурогатното майчинство жената, която иска да ползва сурогатна жена, трябва да има като основание онкологично гинекологично заболяване, отстранени матка и яйчници или е преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване. Друго условие е тя да бъде на възраст до 45 години.

Поради липсата на кворум заседанието на Народното събрание беше прекъснато и останалита промени, които трябва да се обсъдят, ще се поставят утре от 9 ч.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар