Вход | Регистрация

Събраха почетните граждани на Дряново в книга

Най-новата книга на Цанка Съчкова – "Кметове и почетни граждани" бе представена днес в Ритуалната зала на Община Дряново. Събитието бе част от празничната програма на град Дряново, организирано от Община Дряново, Сдружение за образование и култура и Историческия музей.

За повода на едно място се събраха последните шест от общо седем кметове на общината след промените през 1989 г. – Николай Бъчваров, Димитър Димитров, Дария Съчкова, Мирослав Семов, Даниел Данков и настоящият градоначалник д-р Иван Николов. Присъстваха и двама от председателите на Общински съвет Дряново в годините назад – Георги Цветков и Цветан Йорданов, както и от част от удостоените със званието Почетен и Заслужил граждани на Дряново.

Книгата на Цанка Съчкова проследява кметовете и почетните граждани на Дряново от далечната 1877 г., с първия околийски управител в Дряново Недю Жеков, до 2010 г. Редактор е доц. Д-р Николай Димков.

Досега Дряновската община е управлявана от 37 кметове.

"На 12 април 1877 г. в гр. Кишинев руският император Александър II с "Манифест" обявява война на Турция. В хода на Руско-турската Освободителна война, предният отряд на генерал Гурко изпраща 30-и Донски казашки полк да овладее Дряново, Габрово и Севлиево. Още с пристигането на руските войскови части в Дряново на 8 юли 1877 г., в присъствието на полковник Орлов и други руски офицери и няколко дряновски първенци, се учредява Временното общинско управление. Първата свободна община е важно събитие за Дряново.", се упоменава в книгата.

Цанка Съчкова е родом от с. Церова кория, Великотърновско. Семейството й се преселва в Дряново.

Избирана е за общински съветник от 1952 до 1991 г., като от тях 30 г. е член на Изпълнителния комитет. Два мандата е съветник на Окръжен народен съвет - Габрово. От 1965 г. до 1982 г. е била член на бюрото на Окръжен комитет на ОФ. От 1945 до 1989 г. е избирана в ръководствата на окръжния и градски съвет на жените и председател на дружество "Георги Кирков”.

За активна дългогодишна обществена дейност е наградена от президиума на Народното събрание с орден Червено знаме на труда".

След пенсионирането си осем години работи в Историческия музей при Дряновския манастир.

Тази вечер от 17 часа в салона на НЧ "Развитие-1869" ще се проведе награждаване на изявени дряновски деца, вписани в почетната книга "Дарования и постижения". Самодейни колективи и деца от класовете на Детската школа по изкуства към читалището ще изнесат празничен концерт.

В утрешния почивен ден (20 октомври) на пешеходната зона в града ще се проведе благотворителен базар.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Община Дряново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар