Вход | Регистрация

Трактори и хора протестират в защита на мечки

Мечките Бойка и Станди остават в Русе

Трактори и хора протестират в защита на мечки

Жива верига от хора, сред които и деца, както и блокада с трактори и камиони преградиха пътя към зоокъта в Лесопарка "Липник" край Русе.

Жителите на село Николово, където се намира Лесопаркът, излязоха тази сутрин в защита на двете мечки от зоокъта. Причината бе, че със заповед на министъра на околната среда и водите днес мечките Бойка и Станди трябваше да бъдат изведени от клетката си и да бъдат транспортирани от фондация "Четири лапи" в зоопарка в Добрич.

1239853

Местните хора са категорични, че няма да позволят животните да бъдат взети, тъй като те са родени и отраснали в зоокъта и са един от символите на Лесопарка. Бойка и Станди са на малко повече от 7 години и са свикнали с живота си тук, коментираха гледачите им. Жителите на Николово изразиха скептицизма си, че мечките ще бъдат взети само временно и ще се върнат обратно.

1240046

Започнаха преговори между местната администрация, представители на екоминистерството и на фондация "Четири лапи". От кметския екип заявиха, че няма да дадат мечките да бъдат преместени. Първоначалното намерение на гостите от фондацията да отидат на място в Лесопарка обаче бе променено в движение, след като стана ясно, че има блокада и недоволни хора. Затова участниците в преговорите предпочетоха да останат в сградата на общината, където разговорите продължиха повече от четири часа.

1240045

Накрая бе постигнато компромисно решение, въпреки неудовлетворението на "Четири лапи", които настояваха мечките да отидат в Добрич.

Засега Бойка и Станди остават в Русе, но Общината поема ангажимента да изпълни конкретен план за привеждане на местообитанието им във вид, съгласно изискванията на закона. До два месеца трябва да бъде разширена клетката, в която живеят, а до октомври да приключи процедурата по замяната на държавния горски фонд с общински, за да стане Лесопаркът общинска собственост и да може местната администрация да инвестира средства. До края на годината ще започне и изграждането на нова модерна зоологическа градина, която трябва да бъде готова.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар