Вход | Регистрация

Уникална изложба на монети откриха в Русе

Уникална изложба на монети откриха в Русе

В Регионалния исторически музей вчера бе открита експозиция на монетите на скитските царе и монетите на римската колония Деултум, съществувала по нашите земи в района на Бургас.

Специални електронни витрини позволяват на посетителите да разгледат монетите отблизо и да разчитат символиката на всеки експонат. Към съоръженията са монтирани и лупи, чрез които предметите могат да бъдат разгледани по-детайлно.

Колекцията "Монетите на Римската колония Деултум" съдържа 2010 екземпляра и включва стотици монетни типове и варианти. Руините на римската колония Деултум са локализирани в землището на с. Дебелт, на 25 км от Бургас.

Пътят на богатата колекция до изложбените витрини бе представен от проф. Драгомир Драганов, директор на музея. Своите поздравления за прекрасната инициатива отправиха и кметът на града Пламен Стоилов, както и проф. Васил Пенчев, председател на общински съвет Русе.

Заместник областният управител г-н Веско Маринов връчи на проф. Драганов поздравителен адрес от името на областния управител и пожела на организаторите повече сили и упоритост, за да може и в бъдеще русенци да се радват на подобни уникални изложби с висока историческа стойност.

 

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар