Унищожиха тон опасно сирене в Ловешко
Опасните млечни продукти са унищожени преди да бъдат консумирани от хора
Снимка: sxc.hu
Един тон сирене е било унищожено от Агенцията по храните заради опасен токсин, т. нар. афлатоксин – гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) този токсин повишава риска от рак, най-вече на черния дроб.
Завишените стойности на афлатоксина са били открити при рутинни изследвания във ферма и мандра в селата Горан и Радювене, община Ловеч.
Фуражът, който е първоизточник на заразата, не се продава от търговци. Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно и се е появил мухъл, от който се образува афлатоксинът.
По данни на агенцията опасните млечни продукти не са били консумирани от хора, тъй като са предприети навременни действия по унищожаването им.
В момента се провеждат общоселски събрания, за да се уведомят местните хора, които може да са произвели домашни продукти от заразеното мляко.
От Агенцията по храните успокоиха, че заразата не е излязла извън границите на областта и млякото не ползвано в други производства. Последните изследвания и проби са отрицателни и разпространението на опасния токсин е овладяно.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: bTV