Вход | Регистрация

Фармацевтите излизат на протест

Фармацевтите излизат на протест
Снимка: Булфото

Българският фармацевтичен съюз готви протест. Причината за недоволството е предложението на ресорното министерство за намаляване на надценката на цените на лекарствата. Протестът ще бъде днес от 11:00ч. пред сградата на Министерството на здравеопазването. Ще се включат търговци на лекарства, магистър-фармацевти и собственици на аптеки.

Вчера народният представител от парламентарна група на Коалиция за България Добрин Данев се срещна с представители на фармацевтите от Русе. Пламена Стефанова - председател на Регионалната фармацевтична колегия и Пламен Ганев - член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз обясниха несъгласието на русенските фармацевти. Депутатът увери участниците в срещата, че ще запознае парламентарната група на Коалиция за България с поставените въпроси и направените предложения.

Намаляването на надценката с 2% ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите и дори може да се стигне до затваряне на аптеки в малките населени места, а с това да се лишат пациентите от достъп до лекарства.

В резултат на извършена проверка от Комисията по цени и реимбурсиране 268 лекарствени продукта са с по-ниски цени. Сравнение на цените на тези лекарства с цените им в референтни страни, довело до тази промяна. 

Проверени са 954 лекарствени продукта , при които последната цена е била утвърдена преди повече от една година. При 488 от проверените продукти е установена промяна на цената в референтните държави.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар