Вход | Регистрация

Фестивал на мартениците за първи път

Фестивал на мартениците за първи път
Снимка: Север.бг

Над 200 деца от домовете за сираци във Велико Търново и Балван и СОУ "Г. С. Раковски" в старата столица участваха в изработването на картички и мартеници от различни материали за Баба Марта - 1 март. Те взеха участие в Фестивала на мартениците, организиран от Националното сдружение на сираците в България.

Събитието се проведе днес в ОУ "Димитър Благоев". Към тях се присъединиха и възрастните дами от Клуб на пенсионера и инвалида в село Ресен, представители на Групите за стари градски песни и народни песни.

Със своите сръчни ръце бабите с удоволствие приели поканата на организаторите да участват и са измайсторили лакомства и част от мартениците.  В рамките на днешния празник жените, пременени в красиви народни носии, опитаха да предадат фолклора, бита и традициите на село Ресен на малчуганите.

В инициативата взеха участие и младежи от Младежкия дом във Велико Търново, които изнесоха музикално-танцова програма.

Официален гост на събитието бе депутатът Даниела Петрова, председател на Постоянната парламентарна комисия по култура, гражданско общество и медии. След празненството тя ще посети деца от дома "Пеньо и Мария Велкови" и ще им подари 20 футболни, баскетболни и волейболни топки.

Част от изработените детски произведения ще бъдат раздадени за здраве на 1 март на деца, настанени в болниците в общината. Останала част ще бъде раздадена на лица по високите етажи на властта - Народното събрание и министерствата, за да се види колко много децата обичат града си. Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на Регион Велико Търново за инициативата Европейска столица на културата 2019.

 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар