Вход | Регистрация

Цветанов: Надявам се справедливостта да възтържествува по делото „Килърите“

Според вицепремиера сега МВР се справя много по-успешно с престъпността, отколкото предишните управляващи

Цветанов: Надявам се справедливостта да възтържествува по делото „Килърите“
Снимка: Булфото

"Вече влизаме във фазата на пледоариите по делото "Килърите" и се надявам, че при произнасянето на присъдите ще възтържествува справедливостта и тези, които са участвали в подготовката и извършването на поръчкови убийства на територията на страната, да бъдат там, където им е мястото, за да не се смята, че България е оазис на организираната престъпност.".

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението си във Велико Търново.

Той изрази увереност, че със знаковото дело ще се види истинското лице на организираната престъпност - както на подсъдимите в този процес, така и на адвокатите, с тяхното недостойно поведение.

"Този съдебен процес ще даде сложността на процесите, които са се развивали последните 20 години в България. Ще разкрие как някои, които са били на водещи позиции в държавата, са извършвали престъпления с убийства, някои от тях на територията на Велико Търново. Нека си спомним убийството и побоя на адвоката Лупов. Нека си спомним палежа на автомобила му. Нека си помислим какво направи тогавашното ръководство на МВР и какво направи сегашното.", допълни още той.

Вътрешният министър изтъкна неефективността на правосъдната система и даде за пример факта, че в рамките на три години две непълнолетни момчета, едното от които е извършило 10 криминални престъпления, 8 грабежа, 1 противозаконно отнемане на МПС и за тази си деяния наказанието е било пробация и условна присъда, са убили 78-годишна жена от Змейово. Служителите на полицията са разкрили престъплението за по-малко от 24 часа.

"Ако това момче беше там, където му е мястото, нямаше да направи подготовката за последния грабеж, който в последствие прерасна в убийство на една възрастна жена.", каза Цветанов и увери, че полицейските структури, заедно с прокуратурата, съвестно си вършат работата.

По темата за битите в плевенското село Коиловци френски парашутисти вицепремиерът заяви, че те нямат претенции към българските власти. При комуникация с френските власти те са потвърдили самоличността на лицата и това, с което са се занимавали.

"На територията на страната не са извършили престъпление и след разпореждане на прокуратурата, те са заминали за Франция. Оттук нататък всеки може да казва, каквото иска, но аз ви казвам каква е официалната кореспонденция по този случай.", посочи Цветанов.

МВР-шефът коментира и измененията в Закона по пътищата в последните две-три години. По думите му броят на загиналите в ПТП е значително намалял и за миналата година те са под 700 души, което доближава броя им до този през 1964 г. Това, според него, е резултат от предприетите ефективни мерки, тъй като до преди 4-5 години убитите в ПТП са били около 1000-1050 души.

"С въвеждането на новите технически средства, като заснемане на нарушителите, глобите, които веднага да бъдат плащани, смятам, че ще имат дисциплиниращ ефект и, разбира се, превенцията, която трябва да направи правоохранителната система.", заключи Цветанов.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg


 


 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар