Вход | Регистрация

Църквата недоволна от купола върху базиликата

Църквата недоволна от купола върху базиликата
Община Ловеч

Ловчанската митрополия е силно изненадана от монтирането на металната конструкция и купол върху основите на базиликата в крепостта "Хисаря" в Ловеч. По този повод оттам излязоха с официално изявление.

"На 24 септември тази година съвсем неочаквано за нас върху основите на средновековната черква "Св. Великомъченик Георги" беше монтирана метална конструкция с голям "модерен" купол. Поради многото въпроси на граждани в Интернет отговаряме, че научихме за този проект, чак след като той беше изпълнен. Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това. Учудваме се как от Националния институт за недвижимо културно наследство са се съгласили за такъв проект, който е съвършено несъвместим с архитектурата на средновековната Ловчанска крепост", пише в писмото й.

Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с проф. Банко Банков и проф. Петко Еврев, вече подготвяха проект за възстановяването на средновековната черква в нейния автентичен вид.

Припомняме, че в деня, само за час и половина бе поставена близо 4-тонната метална конструкция върху базиликата на Средновековната крепост в Ловеч. Монтажът бе извършен с хеликоптер. Идеята за "покриването" е породена от силния интерес на млади двойки от цялата страна да сключат брак именно на това място.

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар