Вход | Регистрация

Полски етно квартет с концерт в Орешак

За феновете на джаз-рок и клезмер предстои истинско забавление с парчета от новия албум на групата

Полски етно квартет с концерт в Орешак
Полски център

Полският институт ще участва в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата "Орешак 2012" на 15 август. Това съобщи за Север.бг Албена Попова от Програмния отдел на Института.

В следобедните часове на празника групата за мултикултурна музика Etnomalia ще изнесе фолклорен концерт. Мелодиите са силно вдъховени от полския фолклор от времето на смесената мултикултурна музикалност на общностите, живели на територията на Полша.

Изпълненията на кларнет и на кавал са на бенд лидера на групата Ярек Адамов, Maрчин Кишел – ел.китара, баскитара, Пьотр Данкевич – баскитара, Збигнев Заремба – ударни.

Ярек Адамов е един от най-ярките  представители на полската клезмер музика.  Неговата група Jarek Adamow Projekt наскоро излезе с нов албум  New Polish Klezmer Music, който, подобно на другите, си спечели прекрасни отзиви. 

За новия албум самият Ярек казва: "Репертоарът ни включва проекти, вдъхновени от мултикултурната полска фолклорна музика, възникнала на земя, обитавана от поляци, украинци, татари, немци и евреи. Музиката обаче е интерпретирана по уникален и оригинален начин. Ние се опитваме да намерим общия знаменател на всички тези различни култури и да реорганизираме характеристиките на всяка от тях. Не е лесна задача,  особено като се има предвид голямото разстояние във времето и различната реалност, в които живеем сега. Все пак се надяваме, че ако една среща с легендарното минало е възможна, то тя да изглежда именно така."

KR Sing Out! пише за проекта Етномалия: "Музиката на този полски квартет е и джаз-рок, и клезмер. Мелодиите им определено са вдъхновени от клезмер, но доста от парчетата им съдържат солидна доза джазови импровизации. Несъмнено момчетата забиват добре - кларнетистът Ярек е особено впечатляващ. Препоръчвам този диск на феновете на клезмер, които също харесват и джаз."
__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



polinst-bg.org
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар