Студенти се запознаха с великденските традиции в Полша, Словакия, Сърбия и Чехия
Във ВТУ"Св.св.Кирил и Методий" се проведе Славистичен великденски празник
Снимка: Север.бг
Славистичен великденски празник се състоя вчера във Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий", на който студенти слависти се запознаха с великденските традиции на държавите, чиито езици изучават.
Обичаите, свързани с големия християнски празник в Полша, Словакия, Чехия и Сърбия, бяха представени от студенти на ВТУ и техни гостуващи по програма "Еразъм+" колеги от Словакия, Сърбия и Чехия. В библиотеката към Славистичния център беше подредена от преподаватели общославянска трапеза, отрупана с украсени с различни техники яйца, сладкиши, колбаси и други типични за съответните страни храни.
С интерес младите слависти научиха, че в Полша най-важният момент от Великден е неделната закуска, на която се консумират основно студени ястия като колбаси, желирани и пълнени яйца. На масата във всеки полски дом присъства и заквасена супа журек със зеленчуци, варени яйца и колбас. Със символно значение са солта – пази от уроки, и хрянът, който символизира Христовите мъки.
В Словакия и Чехия на Велики понеделник се изпълнява обичай за здраве /шибачка или облиевачка/, при който младежите поливат младите момичета със студена вода и ги потупват по гърба със сплетени върбови клони.
Интересни са и традиционните техники за украсяване на великденските яйца в тези страни – те се гравират, облепват със слама или боядисват с естествени багрила.
В Сърбия пък на Великден се организира състезание по чукане с яйца и излет сред природата, а яйцата се боядисват на Разпети петък. През великденските дни се тачат мъртвите, като им се оставят оцветени в черно и червено варени яйца.
В края на презентацията деканът на Филологически факултет проф.д-р Ценка Иванова пожела на студенти и преподаватели да бъдат сплотени и духовно извисени, след което всички се почерпиха с интересните ястия.