Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Втори земеделски събор открива МЗХ

Тридневното изложение съвпада със 100-годишнината от учредяването на земеделско министерство в България

Втори земеделски събор открива МЗХ
Снимка: Булфото

Втори събор на българското земеделие ще бъде открит на 31 октомври / понеделник/. Изложението ще се проведе за втора поредна година пред сградата на Министерство на земеделието и храните в град София и съвпада с отбелязването на 100 годишнината от самостоятелното учредяване на министерство на земеделието в България.

Поканата за участие в събитието е приета от много производители в различни браншови организации.Засега от Централния Север участие е потвърдила фамилия Илиеви от Плевен с мед и пчелни продукти,

В рамките на три дни / 31.10 - 2.11./, от 10:00 до 19:00 часа, на щандовете ще се предлагат демонстрационни мостри, като ще има възможност за закупуване на някои от продуктите.

Като съпътстващо мероприятие към събора е предвиден Ден на отворени врати, организиран с участието на експерти от дирекция "Развитие на селските райони” на Министерство на земеделието и храните, като те ще представят на свой специално изграден щанд на събора възможностите за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони. На щанда ще се предлагат информационни брошури, дипляни, бюлетини.

Министерството на земеделието и храните изготви специално юбилейно издание за 100-годишната си история, което също ще бъде представено на щанда.

На основа на изменението на Търновската конституция от 1911 г., известно като "Сребърна конституция”, се създават две нови министерства, едно от които е министерство на земеделието и държавните имоти. Управлението на селското стопанство като основен отрасъл в икономиката за първи път се обособява в отделно министерство, което ръководи, регулира и контролира земеделието, ветеринарното дело, горите, лова и риболова.

За първи министър на новосформираното ведомство с Указ № 10 на цар Фердинанд І е назначен Димитър Христов.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар