Започна гроздоберът в масива на института в Плевен
Снимка: sxc.hu
Започна гроздоберът в масивите на единствения у нас институт по лозарство и винарство в Плевен.
Тази година гроздовата реколта е добра. Липсата на ниски температури през зимата, навременните пролетни дъждове са сред факторите за добрите резултати, казва директорът на института доц. Иван Пачев, цитиран от БНР.
Добивът с десертно грозде ще бъде с около 20-30% по-висок от миналогодишния. Средно от декар производителите прибират по 800-1000 килограма грозде. Тревогата на специалистите обаче е, че докато в света производството на десертно грозде расте, у нас няма пазар и продукцията се похабява. И и цената ще се запази в рамките на миналогодишната.
В момента активно се прибира десертното грозде, от сортовете "Супер ран булгар" и "Наслада". До дни започва беритбата на "Булгара", след 5 септември ще се берат винените сортове. Проблемът, обаче, е за пазарите. Според Пачев България вече е загубила позициите си в производството на десертно грозде.