Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Втори етап на дунавска експедиция на WWF започна от Белене

Четвъртата поред експедиция е по проект "Зелени граници"

Втори етап на дунавска експедиция на WWF започна от Белене
Снимка: Булфото

Вторият етап на експедицията за наблюдение на птичите колонии по поречието на Дунав, организирана от международната природозащитна огранизация на WWF започна. Тя ще продължи пет дни и целта й е да направи повторно преброяване на птиците в региона.

Експертите ще започнат работата си от Белене, сред това ще изследват островите около Видин и ще достигнат до Тутракан.

В края на месец май т.г. се състоя първият етап на експедицията, който установи драстичен спад при повечето птици по Дунав. Причината бяха от една страна сушата в началото на годината и задържаните до късна пролет водни количества в язовирите преди Железни врата, които унищожиха голяма част от местата за хранене на птиците.

Към това трябва да се прибавят и обилните валежи и бурни ветрове, които унищожиха значителна част от мътилата и люпилата на много видове птици. Сред най-засегнатите видове са малката бяла чапла, както и нощната и сивата чапла.

Дунавската експедиция се организира за четвърти пореден път. Тя е част от проекта "Трансгранични консервационни мерки за опазване на малкия корморан и белооката потапница в характерни места на територията на България и Румъния” по Програма "LIFE +” или още наричан "Зелени граници”.

В нея участват представители на българския и румънски офис на WWF, БАН, Българското дружество за защита на птиците и Природен парк Персина.

Международната природозащитна организация WWF е основана през 1961 г. и досега, с помощта на 4 000 служители и над 5 милиона доброволци, е развила дейността си в над 100 държави.
WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар