Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Първи случай в света на забременяла жена с отстранен яйчник

Прецизната операция е извършена от робота "Да Винчи" в Медицинския университет в Плевен

Първи случай в света на забременяла жена с отстранен яйчник
Медицински университет - Плевен

Бе документиран първият в света случай на жена, забременяла ин витро, след като оперативно й е отстранен яйчник. Професор Григор Горчев, който е ректор на Медицинския университет в Плевен, уточни, че през май месец миналата година е извършена интервенция с робота "Да Винчи" при 32-годишна млада дама заради засегнати от рак на маточната шийка тъкани и яйчникът е отстранен.

После работата си е започнал екипът на доцент Емилияна Конова от Клиничния институт за репродуктивна медицина, който е извършил прецизни манипулации и жената е заченала, като ще роди първото си дете през октомври. Професор Горчев бе категоричен, че подобен случай няма в световната медицинска практика.

Екипът на ректора на Медицинския вече е извършил над 300 онкогинекологични операции с робота "Да Винчи". Колегите му от втория екип в Университетската болница - този за урологични операции, също трупа практика, след като е получил експертна помощ от италиански специалист. Веднъж седмично той извършва операции по отстраняване на ракови образования от простатата. Досега екипът има девет операции.

Очаква се до края на годината в Плевен да бъде доставен втори робот, за да могат двата екипа да работят успоредно. Професор Горчев заяви, че Модерното училище по акушерство и гинекология, което се проведе в университета преди седмица, ще бъде организирано ежегодно заради големия интерес на студентите медици, специализантите и младите лекари от цялата страна.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Медицински университет - Плевен
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар