Вход | Регистрация
Плевен 21°C

90 години от рождението на Катя Попова

90 години от рождението на Катя Попова

Катя Попова – голямо явление в оперния свят от средата на ХХ в., една от най-обаятелните и очарователни оперни артистки, овладяла до съвършенство певческото изкуство и разнесла славата на българското вокална школа на прочутите световни оперни сцени и концертни зали.

Родена е на 21 януари 1924 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие Държавната музикална академия и с конкурс постъпва като солист – сопран в Софийската народна опера, на чиято сцена дебютира през 1947 г. в ролята на Есмералда от "Продадена невеста” на Б. Сметана. Красивият й лиричен сопран претворява с високо майсторство едни от най-ярките роли още в първите години в Софийската опера. Връхно постижение през този период е образът на Маргарита от "Фауст" на Ш. Гуно, чието изпълнение остава ненадминато в историята на нашия оперен театър.

Триумфалният път на Катя Попова към сцените на световните оперни театри започва след специализацията й в Болшой театър в Москва през 1955-1956 г. Тя е завладяващата Наташа Ростова от "Война и мир” на С. Прокофиев, лиричната Йоланта от едноименната опера на П. Чайковски, влюбената Микаела от "Кармен” на Ж. Бизе, красивата и нежна Мими от "Бохеми” на Д. Пучини, мечтателната Татяна от "Евгений Онегин” на П. Чайковски, а нейната Манон от едноименната опера на Ж. Масне покорява и възхищава взискателната парижка публика в "Опера Комик”.

1167840

Катя Попова създава неповторими образи от българския оперен репертоар – Зорница от "Луд гидия”, Милкана от "Майстори” на П. Хаджиев, Кремена от "Ивайло" на М. Големинов.

"Българската Тебалди”, както я нарича италианската преса, в своя кратък живот изпява над 25 оперни партии, признати за ненадминато явление, съвършен модел на вокално изкуство.

Тя е сред основателите и първите участници в Международния музикален фестивал в Плевен (1966), наречен по-късно на нейно име "Лауреатски дни Катя Попова”.

Катя Попова е носителка на много награди и отличия, сред които І-ва награда от ІV-ти световен младежки фестивал в Букурещ (1953), ІІ-ра награда от Международен музикален конкурс в Прага (1954). Наградена е с ордените "Червено знаме на труда”, "Кирил и Методий”, "Народна Република България” и др.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар