Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Делегирани бюджети за музеите обеща министърът на културата

Делегирани бюджети за музеите обеща министърът на културата
Снимка: дарик

И регионалните музеи да минат на делегирани бюджети обеща в Ловеч министърът на културата Боил Банов. Въпросът бе засегнат от директора на Регионалния исторически музей Капка Кузманова, която припомни, че националните институции вече работят с делегирани бюджети, и поиска промяна в Закона за закрила и развитие на културата в тази му част. "Ще направим, каквото е необходимо, за регионалните музеи”, каза министър Банов.
 
От Ловеч той стартира своята обиколка в качеството си на министър из областните центрове в страната за срещи с всички културни институции. "Целта на тези срещи е да се видим, да си кажем проблемите. И след 6-7 месеца отново да се срещнем, защото тогава аз ще отговарям на поставените сега въпроси - ще дам отчет. Трябва да спрем да работим на парче. Не деля културата на държавна, общинска, неправителствена – тя е една”, обясни министърът целта на срещите.
 
Инвестициите в култура в община Ловеч нарастват, обяви кметът Корнелия Маринова. От 74 хил. лв., отделени за културен календар през 2014 г., тази година средствата са 150 хил. лв.
 
По-късно пред журналисти министър Боил Банов коментира и Закона за културното наследство. По думите му добре е, че той е рестриктивен, "защото имаме сериозно културно наследство, което трябва да се пази и да се съхранява. То не е наше, то е част от бъдещето, част от цяла Европа и от света”. Според министъра в закона липсва нещо много ключово – не са разписани механизми, които подкрепят собственика на такива специални къщи относно поддръжката. "Законът трябва да се промени – много тежки рестрикции по опазване на паметниците, но и механизми за поощряване на собственика – фондове, безлихвени кредити, варианти в Европа има много. Така се прави навсякъде по света”, категоричен е Боил Банов. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар