Вход | Регистрация
Плевен 21°C

"Аз ромче съм най-прекрасно..."

Пише второкласничката Анелия от село Камбурово в свое стихотворение

"Аз ромче съм най-прекрасно..."
Снимка: Север.бг

Над 1000 ученици от страната се събраха във Велико Търново за откриването на Деветия ромски фестивал "Отворено сърце", организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

В продължение на два дни, днес и утре, децата от училища, работещи по кампанията "Превенция от отпадане на ромски деца от училище", ще пеят, танцуват и участват в различни ателиета. Богатството на ромския фолклор и особеностите на ромските занаяти ще могат да видят посетителите на фестивала в парк "Марно поле" в старата столица.

Даниел Панов, кмет на Велико търново, откри празничната програма с пожелание следващото издание на "Отворено сърце" да стане част от културната програма на града в кандидатурата му за европейска столица на културата. Председателят на "Амалипе" Деян Колев с радост заяви, че отпадането на ромски деца от училище е сведено до минимум през последната година и трябва да се върви в посока на реализация за всички.

Програмата продължи с изпълнение на фолклорен танц и съвременна интерпретация на приказката "Дядо вади ряпа". През целия ден, както и утре, 10 юни, на сцената в парка ще излизат представители от десетки училища.

Кътове за типични ромски ястия, гледане на кафе и риуване с къна допълват фестивалната атмосфера.

Сред дърветата пък са изложени есетата и рисунките от пътуващата изложба от конкурса "Моята мечта за ромите и България", най-добрите от които ще бъдат наградени тази вечер.

Ето и някои от мечтите на децата:
"Аз нямам мечта за ромите и България, както нямам за турците и България или за евреите и България. Аз имам мечта за България - моята родина, в която всички да живеем и работим заедно." - Симона Йолова, 5 клас, от Берковица.

"Равен старт в живота на всички" пожелава седмокласничката Гина Стоянова от Камено, а Зорка Минчева от казанлъшкото село Шейново мечтае да стане актриса и да знае два езика - английски и испански. Колко му трябва на човек...

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар