Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Плевенчани създават театър от огъня и сенките

Плевенчани впечатляват публиката в различни части от света със своя уличен Театър на огъня и сенките. Зрителите остават в захлас от представленията. Театърът е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и интересна шоу програма.

Идеята да се занимава с този вид изкуство е на Пламен Иванов от Плевен. Той разбира, че това е неговото призвание, когато пред България преминава пътуващ цирк. Скоро след това Пламен се залавя да осъществи идеята си и така създава Fireter- първият по рода си български огнен уличен театър. Наименованието на театъра идва от английските думи за огън – fire и театър – theater. Пламен казва за спектаклите, че се стремят да са различни и разнообразни. Идеята е да се промени типичната представа за пърформанс, театър, шоу програма, да се разчупи границата между публиката и артистите.

Малко след като се заражда идеята за този вид спектакли се включват нови и нови артисти. Те започват да се обучават да ходят на кокили и да боравят с огъня. Така днес Fireter наброява около 30 души. Те са изнесли редица представления в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия, Португалия. Групата участва на различни фестивали като например последните две издания на най-големия фестивал в Европа – Глостънбери Фест в Англия.

Според създателя на театъра – Пламен, уличният спектакъл има предимство пред този в залата, а именно това, че могат да изненадат публиката, която може да е съставена от обикновени минувачи. Целта на артистите е да накарат своята публика  да излезе от ежедневието си, да видят красотата на изкуството, да се потопят в един друг магичен свят.

С кукления театър в Пловдив организират Фестивал на уличните изкуства в града две поредни години. Изпълнителите са получили подкрепата на местната власт и дори са увеличили бюджета за фестивала. По думите на Иванов в Плевен има изключително подходящи условия за такъв фестивал, защото има много открити пространства, но от администрацията са отхвърлили идеята.

Артистът споделя, че са правили представления на всякакви места. Имало е такива с много лоши условия, имало е и с по-добре но за тях е важно публиката да остане впечатлена от изпълнението. Тя да бъде възхитена от видяното и да иска още, да не знае какво да очаква. Иванов сподели, че са изнасяли спектакли върху понтони в езера, върху ледени пързалки и ледени замъци в Русия.

Той споделя още, че публиката навсякъде е различна, но тя трябва да се превърне в част от самия спектакъл. Защото всеки артист се нуждае от публика. За Пламен Иванов у колегите му от Fireter публиката навсякъде е прекрасна, защото е различна – дори в щастието си.

Следващата изява на Театър Fireter ще бъде в Боровец по Новогодишните празници.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар