Вход | Регистрация

Плевен 21°C

1000 лв. глоба за четене на чужд мейл

Присъдата е на Районен съд - Плевен

1000 лв. глоба за четене на чужд мейл
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първата присъда за четене на чужда електронна поща вече е факт в Районен съд - Плевен.

Тя е за бивш шеф на фирмен отдел. Той получи от "местната Темида" 1000 лева глоба за това, че "противозаконно е узнал неадресирано до него съобщение". Мъжът е признал вината си.

Случката е следната - за времето от 22 юни 2012 г. - 6 юли 2012 г. в Плевен подсъдимият противозаконно е узнал неадресирано до него съобщение - пожелание с текст "Приятни почивни дни”, изпратено по електронен път. Виновникът е бивш служител на общинската фирма "Тибор" и знаел паролата от времето, когато работел там.

От счетоводството пък пропуснали да я сменят навреме.

Съкратеният няколко месеца по-рано служител отварял от домашния си компютър служебната електронна поща и така попаднал на електронно писмо от изпълнителния директор на "Тибор" Делчо Янков до адвокатка на дружеството Стефания Иванова, в което имало прикачен файл със заповед. Именно текстът й бил необходим на бившия служител за гражданското дело, което той завел за съкращението си. Николай разпечатал чуждата заповед и я представил по своето трудово дело, за да докаже разминаване в датите, което водело до незаконосъобразност на съкращението му. Приложеният документ пък всъщност е това, което на практика е издало Николай Т., че е упражнил нерегламентиран достъп в чуждата електрона поща, пише "Брягнюз". 

Решението на Районен съд - Плевен може да се обжалва и протестира пред Окръжния съд в 15-дневен срок.

<<Sever.bg във Facebook>>



брягнюз.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар