Започват проверки на агнешко месо, козунаци и яйца
До 6 май ще се извършат масирани проверки в обектите на търговската мрежа и общественото хранене в Плевен
Снимка: Булфото
От днес Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен стартира проверка във връзка с предстоящите великденски и гергьовденски празници. Инспекторите ще проверяват освен магазините, но и ресторантите и пазарите, както и фирмите за производство на козунаци.
Д-р Цецка Данчева, началник на Дирекцията, съобши, че няма да се разреши да се продават козунаци и месо на открито. Въпреки че, за да привличат клиенти, има търговци, които си позволяват да го правят. Обект на проверките ще са и бабите, които въпреки забраните изкарват за продажба яйца по пазарите.
Кланиците за агнетата също ще се проверяват. Основно ще се гледа регистрацията на обектите, съответствие на сграден фонд и оборудване, процедурите по НАССР, документи за произход и качество на храните, срокове и условия за съхранението им.
Освен козунаци и агнешко месо ще се проверяват и пресните салати и зеленчуци. При необходимост ще се вземат и проби за анализ от тези продукти.
Важен момент в тазгодишните проверки е следенето на това какво се съдържа в боята за яйца. И по-точно какви оцветители са използвани в нея. Не бива да се купува боя за яйца, в която има посочени като състав Е 123, Е 127, Е 154, Е 160 b, Е 161 g, Е 173 и Е 180. Тези оцветители не могат да бъдат влагани в боята за яйца и затова хората е добре да оглеждат какво е написано на съдържанието на опаковката, поясни още д-р Данчева и допълни, че проверките ще продължат до 6 май.
________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
брягнюз.бг