Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Откриха паметник на папа Йоан Павел II

Откриха паметник на папа Йоан Павел II

Днес в Белене с редица събития отдадоха почит пред паметта на Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов, Йосафат Шишков, обявени от папа Йоан Павел II за блажени, за мъченици на вярата, жертви на комунистическата власт. 

По този повод бе открит паметник на светия Папа Йоан Павел Втори, който през 1998 г. в Рим призна за блажен католическия свещеник от Белене Евгений Босилков, а през 2002 г. при посещението си в България призна за блажени и Павел Джиджов, Камен Вичев, Йосафат Шишков.

Бронзовата статуя е разположена в центъра на Белене. За постамент на паметника е използван червен скален къс, дарение софийското село Бистрица. Проектът е разработен от екип на "СолЕр Архитекти".

"България е една от малкото европейски страни, в които паметта за жертвите продължава да разделя, а не да обединява нацията", заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА, в словото си на кръгла маса в Белене, организирана в почит на жертвите на комунистическия режим в България. 

Според президента преходът ще завърши не когато отгоре надолу някой политик от някоя трибуна го обяви за приключен, а когато отдолу нагоре милионите българи направят своята обективна оценка - за фашизма, за комунизма, за доброто и за лошото.

Държавният глава поднесе днес цветя пред паметника на Евгений Босилков и разгледа изложбата "България 1949-1989. Забранената истина". 

В края на визитата си в Белене той посети бившия концентрационен лагер на остров Персин, за да отдаде почит към жертвите на комунистическия режим, като положи цветя пред паметната плоча там.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар