Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Празникът на царевицата започва в Кнежа

Празникът на царевицата започва в Кнежа
Снимка: Булфото

В Кнежа започва традиционният празник на царевицата. Домакинството не е случайно избрано, тъй като в града е единственият по рода си на Балканите Институт по царевицата. А земеделската култура е емблематична за региона.

Във фестивалните дни ще има много кулинарни изкушения, разбира се приготвени само от царевица. Ще бъдат сготвени  качамак, царевичен хляб, пуканки, варена и печена царевица.

Ловджиите пък ще приготвят царевична ракия и казани с рибена чорба. Новото във фестивала е уникалната банатска група от с. Асеново, която ще приготви царевични празнични ястия.

Днес в читалище "Борба" в Кнежа среща ще си дадат групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. Те ще участват в конкурсната програма на песенния фестивал. Близо 20 състава са заявили желание за проява.

В събота празникът продължава от 11 часа в парк "Гергана" край Кнежа. Тогава е официалното откриване, а по програма са предвидени и игри и атракциони, а от 12.30 часа духов оркестър към СОУ "Иван Вазов" - Вършец с ръководител Димитър Пеев ще изнесе концерт със специален дефилир.

От 13.30 часа е предвидено да се представят танцова формация "Пловдивъ". Кулинарният фест е от 15 часа. Тогава са и демонстрациите по приготвяне на храна от царевица.

В 17.30 часа празникът ще завърши с концерт на рок група "БРА" към читалище "Възродена искра" - Казанлък.

Празникът на царевицата се провежда в Кнежа за девети път.

 

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар