Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Фамилната история на Диана Дудинска

Фамилната история на Диана Дудинска
Снимка: sxc.hu

На електронната поща на Север.бг получихме още една семейна история за рубриката ни "Разкаже ни за...". Бързаме да споделим с вас писмото на нашата читателка Диана Дудинска:

 

"Здравейте, попаднах случайно на вашата инициатива "Разкажете ни за..." преди време, но бях доста заета и нямах време да седна да напиша историята на моя род.

Днес си казах, че трябва да я напиша, за да не изпусна срока. Бих искала да споделя любопитната история на родословното ми дърво. Преди година реших да събера тази информация. Не беше много лесно, но все пак стана. Направих проверка в регистрите на общините, където са живели родителите ми. След като събрах данни, започнах да разпитвам по-старите в семейството, кой какво си спомня за фамилията и членовете й. Потърсих и документи и записани автентични разкази... Получи се една доста луда история.

По майчина линия съм имала прапрадядо, който е имал две семейства. Имал е голямо стадо овце, което придвижвал зимата по Беломорието, лятото - в Родопите. Той е имал земя и къща в Беломорието. А вероятно е имал там и друга жена с деца, които са останали там, когато са затворили границата и сме загубили Беломорито. Той останал в Родопите при прапрабаба ми.

Пра-пра-пра дядо ми Петър по бащина линия, Петър, се появил изневиделица в селото (Северна България), идвал уж от Търговищко. Нямал пукнат лев, но обаче бил образован  - четял и пишел, Започнал да работи като чиновник за турците. Жени се за дъщерята на най-големия чорбаджия в селото. (Тук някой ще си каже, тази пък как си измисля само, но е самата истина – бил е късметлия човекът.). Петър е бил голям предприемач - давал е пари на селяните в замяна на добитък и земеделски добив. След като сме се освободили от робството е изгонил няколко турски семейства и е заграбил имуществото им."

В по-следващо поколение баба ми Дамяна биела мъжа си, когато не я слушал. Това с боя явно е наследствено. Разказа ми история за сегашната ми баба, която шамаросала дядо в центъра на селото, защото пратил приятел да купи хляб, вместо него.

Причудливите ни семейни истории продължават да доокрасяват родословното ни дърво. Сестра ми, Гергана, обикаля света с мъжа си, англичанин и двете им деца. Не се застояват на едно място за повече от година."

 

Проучете и вашата семейна история и я изпратете на [email protected] за играта ни "Разкажете ни за..." до края на месец февруари. Подготвили сме ви награди - книги, избрани сред най-добре продаваните издания у нас, и декоративни сувенири. 

 

Ако статията ви е харесала, присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар