Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Да хапнем: Бобена салата с праз лук, люта чушка и запечена сланинка + ВИДЕО

Да хапнем: Бобена салата с праз лук, люта чушка и запечена сланинка + ВИДЕО
Снимка: Sever.bg

Скъпи приятели,

От днес Sever.bg започва своя собствена кулинарна рубрика "Да хапнем" заедно с Хан Хаджи Николи. За вас всяка седмица ще готви главен готвач Станимир Радичев, а във всеки отделен епизод, ще ви показваме подробно различни рецепти, които вероятно знаете, но надали познавате в точно този им вид.

За да сме сигурни, че ще ви бъде от полза, всяка рецепта ще бъде придружена от богат фото и видео материал, а във фейсбук страницата ни може да задавате всякакви въпроси, на които с радост ще ви отговорим.

Започваме силно - със стара българска кухня. Както подобава на едно меню, първо ще ви сервираме салатата, после предястието, основното ястие и накрая десерт.

Днес главен готвач Радичев ни приготви...

Бобена салата с праз лук, люта чушка и запечена сланинка /Стара българска кухня/

 

1428617

 

Рецептата е доста стара, супер бърза и ефектна, а най-важното - достатъчно вкусна, за да впечатлите свекървата или тъщата, когато ви дойде на гости.

Нужни продукти /за 4 порции/:

- 250 гр. едър, салатен боб;

- ½ връзка праз лук и ½ глава стар лук;

- ½ връзка магданоз;

- 4-5 стръка джоджен (може и сух);

1428603

- 4 бр. люти чушки;

- 20 мл. олио;

- 200-300 гр. сланина;

- сол на вкус;

- оцет на вкус;

1428609

1428610


Начин на приготвяне:

Първо, измитият боб се сварява. Обезсоляваме леко сланинката, като я накисваме в студена вода. Почистваме лука (праз лука и стария лук) и ги нарязваме на ситно. Измиваме магданоза и джоджена и ги наразвяме на ситно.

После леко обезсолената сланинка нарязваме на ленти и запичаме на скара или сух тиган.
Свареният боб се изцежда добре и ако искаме да изстине по-бързо, го измиваме със студена вода.

1428615

1428613


Слагаме в купа накълцаните лук, праз лук, магданоз и джоджен, поръсваме с щипка сол и притриваме с ръка изцедения боб, овкусяваме го със сол, оцет и олио и разбъркваме всичко много добре.

Съдържанието се разпределя в 4 чинии и се декорира с люта чушка и запечената сланина.

1428606

1428616


Voila! Толкова е просто и лесно. А сега, вие сте на ход :)

Ако още имате някакви съмнения как точно да приготвите салатата, ето ви и едно много красиво видео, което ще проследи целия процес (препоръчваме да се гледа на цял екран и в HD качество):

1428608

Всички снимки от процеса на работа може да видите във фотогалерията ни тук.

Вкусно, нали? Ако искате да сготвим ваша любима рецепта, но по нов начин, напишете ни препоръката си на [email protected] или ни драснете няколко реда във Фейсбук. Лесно е! :)

 



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар