Как качеството на хранителните продукти влияе на здравето ни?
pixabay.com
Всички сме чували израза "Ние сме това, което ядем". Малцина от нас обаче в действителност се придържат към този принцип за здравословния ни начин на живот.
Храната наистина е ключова за поддържането на всички функции на тялото, но и за доброто настроение, а също така и за нормалната мозъчна дейност. Хората, които осъзнават това, се стремят да си осигурят разнообразни и обявени за полезни хранителни продукти.
Нутриционистите обаче все по-често алармират за често срещаната грешка да купуваме определени храни само защото някъде за тях е казано, че са важни и с безброй здравословни свойства. Те добавят, че качеството на самия хранителен продукт е от много по-сериозно значение.
В много случаи консумацията на традиционни, но пресни, свежи и с чист произход обикновени храни е по-полезна от консумацията на екзотични храни, определени дори като суперхрани. Не затваряйте тази страница, за да разберете защо е толкова важен не само видът, но и качеството на хранителните продукти за нашето здраве.
Качествени храни често означава истински храни
Много експерти наричат тези продукти сурови и с биологично чист произход продукти. Идеята им е да ги разграничат от така наречените полуфабрикати. В последните може и да има някакво присъствие на полезни продукти, но то е минимално. Причината е, че за производството им са използвани некачествени, негодни за продажба в свеж и суров вид храни.
Качествените храни са полезни за цялото тяло
Истината е, че високото качество на един хранителен продукт гарантира, че той ще си свърши работата. А именно: ще снабди тялото с нужното количество полезни нутриенти. По този начин, качествените храни спомагат за осъществяването на абсолютно всички физиологични и биохимични процеси в тялото. А по този начин организмът ни функционира правилно, като ние сме предпазени от куп заболявания.
Високото качество на храните, които ядем, е вид защита
Сред всички системи от органи, върху които влияе консумираната от нас храна, попада и имунната. Когато се храним с качествени продукти, поддържаме и придобития си имунитет. По този начин тялото ни по-бързо разбира и реагира в случай на атака от външен патоген, но и се връща в нормално състояние при наличие на някакъв тип дисбаланс.
Качествените храни влияят и върху емоционалното ни състояние
Все по-често чуваме от лекарите, че стресът е един от основните причинители на редица заболявания. Той е обявен за универсален фактор за развитие на хронични състояния. Лошото настроение, негативните мисли, тревожността и напрежението са само част от проявленията на стреса. Може и да се учудите, но истината е, че качествените храни могат значително да го редуцират или поне да помогнат на тялото да се справи по-бързо с него.
Глобално отражение на стремежа да се храним качествено
Избирайки истинска, биологично чиста храна, всъщност ние подпомагаме и съхранението на природата около нас. Повечето типове некачествени хранителни продукти се произвеждат на принципа на вредни за околната среда практики. Редуцирайки тяхната консумация, ние правим едно малко, но добро дело за опазване на природата. В крайна сметка това е и идеята на екологията – всеки да направи по нещо, на пръв поглед незначително, но важно за общия принос полезно "зелено" действие.
Как компаниите участват в промотирането на качествена храна?
Много хора обвиняват хранителната индустрия за некачествената храна, която консумират. Това обаче е само оправдание. Истината е, че с желание всеки може да открие място, в което на почит в основния асортимент са продуктите с високо качество. Компания като лексикон на свежите продукти Kaufland помага на хората по-бързо и лесно да се ориентират към храните, които са полезни и здравословни.
За да си осигурите качествен живот, започнете с консумацията на качествена храна. Не забравяйте, че здравето често е в нашите собствени ръце и ние дължим на тялото си най-доброто, което можем да му предоставим.