Вход | Регистрация

Какво да правите при бедствие

Съветите на експертите от службата за "Пожарна безопасност и защита на населението"

Какво да правите при бедствие
Снимка: Bulphoto

Заради актуалният въпрос, свързан с бедствените ситуации, службата за "Пожарна безопасност и защита на населението" предлага няколко съвета, които биха ни помогнали в случай на беда.

Съвет 1: Обадете се на 112

Това е първата стъпка, която трябва да предприемем, в случай на опасна ситуация. При възникване на пожар, наводнение, бедствие и изпадане в опасна ситуация, веднага трябва да сигнализираме на службите по безопасност, за да могат да предприемат съответните мерки.

Ако не можете да напуснете сградата, в която се намирате, качете се на най-горните етажи и сигнализирайте на 112 местонахождението си.

Добре е да се отворят вратите на помещенията, където има затворени животни.

Съвет 2: Пригответе си най-необходимото

В себе си трябва да имаме храна, вода, запалка, джобно ножче и зареден телефон. Така ще бъдем подготвени поне малко за приближаващото бедствие.

Съвет 3: "Чанта за оцеляване"

Дръжте я винаги наблизо! Тя трябва да съдържа фенерче с резервни батерии, лекарства и материали за оказване на първа помощ, свирка, одеяло, топли дрехи.

Съвет 4: Незабавно евакуиране

Веднага трябва да се евакуирате, ако се намирате в близост до корито на пълноводна река или дере, в случай на наводнения и обилни валежи. В никакъв случай не заставайте под/над мостове, подлези и други обекти, в които може да нахлуе вода.

Съвет 5: Не пресичайте бързотечащи и залети площи

Може да се направи изключение, ако водата стига до коленете. Пресичането на такива площи трябва да стане само с помощно въже. Забранено е да се пие вода от наводнени водоизточници.

Съвет 6: Ако пътувате, спрете колата

При пътуване с автомобил, добре е да се спре на най-високото и безопасно място и да се изчака стихията да намали своята сила.

Съвет 7: Не изпадайте в паника

Най-добрият начин да помогнете на себе си и на другите около вас, е като запазите контрол и самообладание. Така ще можете да прецените ситуацията реално и да реагиране по правилния начин.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар