Вход | Регистрация

Кампания ще опазва знаците на белия бастун

Кампания ще опазва знаците на белия бастун
Снимка: sxc.hu

Кампания за опознаване на знаците на белия бастун стартира от днес, 15 октомври в цялата страна. Кампанията е съвместна между Асоциацията на пострадалите при катастрофа, Съюза на слепите в България и Българския червен кръст (БЧК). Тя ще продължи в рамките на един месец.

Доброволци от БЧК ще раздават листовки със знаците на белия бастун на гражданите във всички големи градове на страната. Младите водачи на моторни превозни средства, които се обучават по Първа помощ в центровете на БЧК също ще бъдат запознати със знаците при движение по пътищата на незрящите хора.

Знаците на белия бастун трябва непрекъснато да се повтарят, за да може шофьорите да спират и да ги разпознават, заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите в катастрофи.

Той подчерта, че съществуват много проблеми и трудности при придвижването на незрящите хора в София. Най-открояващите се от тях са дупките по тротоарите, паркиралите коли, стълбовете, отворените шахти. Друг съществен проблем е липсата на скосения по тротоарите, подчерта Тодоров.

На 15 октомври всяка година се отбелязва Международният ден на незрящите хора. В Съюза на слепите в България членуват 20 хил. души. На този ден се подчертава необходимостта на  незрящите и слабовиждащите хора от независимост и потвърждава правото им да пътуват до техните работни места, училища, магазини и други.

Около 90% от незрящите хора в България са безработни, поясни незрящата Румяна Димитрова, която е преподавател по информационни технологии в център за хора със зрителни увреждания. Според нея за намирането на работа всичко зависи от желанието и упоритостта на самия човек да се реализира. Трябва и самите работодатели също да са отворени да наемат незрящи хора на работа.

Сред най-известните професии на реализирали се незрящи хора са научни работници, педагози, диджеи, масажисти, журналисти и други.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар