Вход | Регистрация

МВР съветва: Защита от телефонни измамници

МВР съветва: Защита от телефонни измамници
Снимка: Север.бг

Във връзка със зачестилите в последните седмици случаи на извършени телефонни измами под различни предлози, на територията на област В. Търново, ОДМВР – В. Търново отново напомня на гражданите - Бъдете изключително внимателни, предпазливи и бдителни. Не се доверявайте на непознати!


Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. Извършителите на тези измами са предимно от криминалния контингент.


В случай, че влезете в полезрението им и получите подобно обаждане по телефона първо се уверете, че наистина разговаряте с човека за който ви се представят. Задавайте въпроси. Потърсете обратна връзка със събеседника си. В никакъв случай не приемайте разплащане на улицата или други градове. Не споделяйте каквато и да била конфиденциална информация за документи, без да сте установили със сигурност самоличността на събеседника си. Проявявайте гражданско самосъзнание и разказвайте за механизма на измамите на свои познати и близки, това може да допринесе за пресичане на този вид престъпления.



Какви са схемите и как да реагирате?



Актуални отново са измамите по схемата "Пари за операция на близък”

 

Как го правят:

Обаждането е на стационарния телефон в дома Ви, понякога измамниците звънят и на мобилни телефони. В слушалката чувате глас на плачещ и разстроен човек, който  говорейки несвързано, се представя за ваш близък /дъщеря/ син, сестра /брат, внучка, племенница и т.н./. Веднага след това ви се обажда "лекар” и  обяснява че вашият близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, че му предстои спешна операция и трябва да платите за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от неколкостотин до няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите се организира в района на автогарата, на автобусна спирка и дори – в близост до болницата. Напоследък този тип обаждания стават най-често през нощта – измамниците явно разчитат, че когато сте сънен и разтревожен е по-лесно да бъдете объркан и заблуден и по-трудно ще се решите да се обадите на своите близки.


 
Как да реагирате:

Преди да предприемете каквото и да било опитайте да се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете незабавно тел. 112, 166, 150 (на спешна помощ) /всички се избират безплатно/. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица.
 


Не е изключено находчивите измамници да приложат и старата вече до болка позната схема
"Задържан за причинен пътен инцидент”

 

Как го правят:

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник/ е задържан в полицията (често в друг град) защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал или пострадал тежко възрастен човек или дете. След кратък и накъсан разговор с  "разстроения” мним роднина, се обажда мъж, който се представя  за  полицай , следовател или  адвокат. Той потвърждава, че Вашият роднина е задържан и обещава да  "уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого , "за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата – обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъде изпратен и посредник до дома Ви или да поискат да предадете парите чрез такси. В някои случаи измамникът може да поиска и да закупите ваучери към мобилни оператори и да му продиктувате кодовете за активиране,  "за да се разбере със съдиите и прокурорите”.

 

Как да реагирате:

И в този случай криминалистите препоръчват да не предприемате никакви мерки по събиране на поисканата сума, а да направите всичко възможно да се свържете с близките си и от тях да разберете какво се случва. Не се доверявайте на непознати лица и в никакъв случай не им давайте парите си. Ако наистина се е случило нещо лошо с Ваш близък не е това начина за справяне със ситуацията и не е това схемата за заплащане на услугите, било на лекар или заплащане на парична гаранция в полицията.

Телефонните измамници за съжаление са изключително находчиви и изобретателни. Възможно е да използват и други начини, за да Ви измамят и да отмъкнат спестяванията Ви.

 

Друга често прилагана схема е "Избрани сте за участие в томбола”

 
Как го правят:

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да участвате в лотарията Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да продиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. можете да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лв. Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120 -130 лв. получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най- привлекателни – плазмен телевизор, 7 – дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър  и т.н.

 
Как да реагирате:

Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица които не познавате лично, независимо за какви се представят.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 или 166 - избират безплатно от всички телефони.

 

Печалба от препродаване на стоки

 

Как го правят:

Домашният Ви телефон позвънява. Лицето, което Ви търси се обръща към Вас по малко име, разпитва Ви как сте Вие и семейството. Припознавате го като Ваш роднина или приятел, с когото не сте се чували от много време. Лицето потвърждава това. Разказва Ви, че се занимава с търговия и е намерил стока в гр. В. Търново, която може да се закупи на една цена и при продажбата на същата да се спечели двойно. Той вече е капарирал част от стоката, но е свършил парите. Моли Ви за услуга – да се обадите на "продавача” в гр. В. Търново, да се срещнете с него, да му дадете другата част от сумата, да вземете стоката, след което да се приберете в къщи. Още на същият ден Вашият роднина или приятел Ви обещава да дойде в дома Ви, да Ви върне парите и да вземе стоката. Вие се съгласявате тъй като мислите, че разговаряте с близък. Събирате парите, обаждате се на "продавача” в гр. В. Търново и той потвърждава, че има капарирана стока. Уреждате си среща в града. На срещата идва "продавача” или негов работник. Давате му парите, а той Ви предоставя чанта с обвити метални елементи, което всъщност е стоката. Прибирате се в дома си и започвате да чакате идването на близкия Ви. Това продължава с часове и дни, но той не идва. Чрез други свои роднини и приятели намирате телефона на близкия Ви, и когато му се обаждате разбирате, че той всъщност никога не Ви е търсил, не е уреждал никакви сделки. Разбирате, че сте измамен. Подобен случай е и този, при който ваш фалшив роднина Ви търси с молба да отидете до гр. В. Търново и да се срещнете с човек, който носи колет с пари и подаръци. Трябва да му дадете пари за пътните разноски и да вземете колета. В последствие отново разбирате, че сте измамен.

  

Как да реагирате:

-при подобни обаждания първо се уверете, че наистина разговаряте със свой близък или роднина – задайте му въпроси, които отговори може да знае само той или се свържете с него на домашният или мобилен телефон, който имате Вие.


-няма бърза и лесна печалба от законна дейност или такива сделки.

-при съмнения се свържете с телефон 166 и обяснете случая.

-не се притеснявайте, че сте наблюдаван или проучван от извършителите. Те подбират жертвите си на случаен принцип.

 

От МВР съветват: Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора!При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар