Вход | Регистрация

По-ниски температури и пак дъжд

По-ниски температури и пак дъжд
Снимка: Thinkstock/Guliver

Днес ни очаква студено време. Максималните температури ще са от 9 - 10° в Северозападна България до 19 - 20° в източните райони.

Над Западна и Централна България ще се задържи предимно облачно и на много места ще има превалявания. В сравнение с черашние валежи, днес дъждът ще е по-малк, Над Източна България в сутрешните часове ще преобладава слънчево време, но по-късно ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми, но в сравнение с черашние валежи, днес дъждът ще е по-малко.

Вятърът ще е от запад, в източната половина от страната от югозапад - до умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно ще се усили. 

Атмоферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за май и през деня бавно ще се повишава.

Над планините ще бъде предимно облачно с превалявания от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг. Вятърът ще е силен, предимно от запад. Максимална температура на височина 1200 метра 9°, на 2000 метра 1-2°.

Над Черноморието ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, временно и силен югозападен вятър. Максимални температури 18-20°. Температурата на морската вода е 15-17°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Силната буря вчера остави под вода частни имоти и улици в населени места в област Плевен. Десетки жители са потърсили съдействие от служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

За нормализиране на положението в общините Долни Дъбник, Кнежа, Червен бряг и Плевен в следобедните часове са били мобилизирани всички служители и отводнителна техника. Проливният дъжд е наводнил къщи, дворове и улици. Вятърът е повалил покриви и дървета в селата Ясен, Горни Дъбник, Крушовица, Върбица и в град Плевен.

Наводнени са мазета и приземни етажи на около 10 къщи в Кнежа, както и сградата на местното училище. Над 100 къщи в село Горни Дъбник са с паднали цигли и капаци на покривите. Спасители са отстранили свлечена земна маса от пътните платна в селата Лозица, Ореховица и Божурлук.

Пороен дъжд се изсипа и над Русе около 18:00 часа, като за по-малко от час бяха наводнени по-ниските части на града. За няколко минути дъждът премина в град, голям колкото лешник. Централни улици бяха залети от вода, като на места тя преливаше над тротоарите.

За час над Русе са се изсипали 29.5 литра на кв. метър, градушката е била с диаметър от 12 мм, а поривите на вятъра са достигали до 50 км в час.

Смерч отнесъл покривите на четири къщи в софийското село Чепинци, съобщи bTV.



НИМХ
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар