Вход | Регистрация

7 ноември - важна дата и за Русия, и за САЩ... с разлика от 95 години

7 ноември - важна дата и за Русия, и за САЩ... с разлика от 95 години
Снимка: sxc.hu

На 7 ноември /25 октомври ст. стил/ 1917 г. в царска Русия избухва Великата октомврийска социалистическа революция /ВОСР/срещу буржоазното управление.

Въпреки, че болшевиките са едва 0,3% от тогавашното руско общество, Революцията успява. Според някои твърдения причина за това е огромният ресурс от 100 милиона златни щатски долара, които Лев Троцки /съратникът на Ленин/, получава като заем от Централната банка на САЩ, който след Революцията е върнат.

Русия става първата комунистическа държава в света, начело с Владимир Ленин, като ръководител на КПСС /б/. Октомврийската революция променя хода на развитие не само на Руската империя, но и налага нов път на напредък на страните от Източна Европа на принципа "от народа - за народа". Частната собственост в тези държави става кооперативна, здравеопазването и образованието - безплатни и достъпни за всички...

Естествено, противниците на новия режим, определен от Запада като "диктатура", не са били малко и никога не са изчезвали. Но не е все едно в чии ръце е концентрирано управлението на ресурсите и средствата за производство - дали в малко на брой хора, които по този начин диктуват живота на останалите или пък в ръцете на народа, който сам управлява живота и пътя си на развитие.

На 7 ноември 2012 г., 95-години след Великата октомврийска социалистическа революция, демократът Барак Обама спечели втори мандат като президент на САЩ. Според информация в някои агенции, от администрацията потвърждават, че президентът ще продължи да поддържа поетия преди години курс, както във вътрешната, така и във външната политика на страната си - Обама ще продължи "политиката на "презареждане” на отношенията с Русия, както и действията, насочени към разоръжаване и спазване на режима на неразпространение.".

Фактът, че американският народ си избра отново президента, който работи за възстановяване на икономиката, за намаляване на безработицата, възстановяване на данъчната реформа, изглаждане на етнически и политически различия и заявява, че "десетилетието на войни върви към края си", е показателен, че и народът на най-голямата капиталистическа държава в света осъзнава необходимостта от сериозни промени в политиката, определяща живота му.

Дали в този капитализъм не се прокрадват основни комунистически идеи?! Истината е винаги някъде по средата...

Разликата от 95 години от избухването на Великата октомврийска социалистическа революция и  избора за втори мандат на чернокож президент на САЩ, е голяма. И на пръв поглед няма никаква връзка между двете събития. Но, кой знае?!

Случва се човешката логика да изпуска дребни детайли и събития, станали назад във времето, но понякога има смисъл да обръщаме по-голямо внимание на символиката, защото тя може да потвърди много казани и потвърдени от историята истини и да повлияе на бъдещия й ход.

Според немския философ Карл Маркс всеки строй в историята има начало и край. Той съдържа зародиша на своето собствено загиване. Капитализмът, според Маркс, умира заради собствените си противоречия, а пролетариатът извършва революционна смяна на обществения строй.

А промяна винаги настъпва, когато хората осъзнаят, че "Не етносите разделят хората и ги изправят едни срещу други, а класите!"...

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар