Вход | Регистрация

В НС: Въртят на шиш Орешарски и „Южен поток“

В НС: Въртят на шиш Орешарски и „Южен поток“
Снимка: БТА

На нито един въпрос, зададен от депутатите в Народното събрание по казуса за бъдещето на "Южен поток" България премиерът Пламен Орешарски не отговори конкретно. Това, което заяви той в пленарната зала е, че с уведомително писмо Европейският съюз е призовал да се прекратят всички действия до този момент по изграждане на газопровода.

"Разпоредил съм спирането на участниците от българска страна, на руските – не мога", заяви премиерът.

Ивайло Московски от ГЕРБ призова за по-конкретни отговори на важните въпроси: Има ли сключен договор, кои са страните пшо него, какви са основните параметри, какви са санкциите, неустойките, от спирането на този договор и БЕХ какви ангажименти поемат, вкл. и финансови. Такива обаче не бяха дадени, въпреки настоятелното питане и от други депутати на ГЕРБ. На въпроса на Цецка Цачева кога ще има оставка, премиерът контрира с отговора, че се поставят въпроси извън поставената тема.

По темата го "върна" Магдалена Ташева от "Атака", която с безкомпромисен тон му зададе, може би, най-важните въпроси, касаещи "Южен поток". Припомняйки за сключените наскоро договори от американски компании, които да бъдат мост между Западна Европа и икономиката й, и Русия, Ташева обърна внимание и върху заплахите, отправени от посланика на САЩ у нас Макси Рийс за санкции на български фирми, работещи с руски такива.

"Санкциите се отнасят само за малки и слаби държави със слаби правителства. С какво ви заплашваха и какви изисквания имаха, разшифровайте скандалното искане на Маккейн за по-малко руско участие" и "Коя точка на кой член, според американските ви приятели, които ви дърпат конците, са нарушени в договора?", попита Ташева.

"Силно съм затруднен в отговора на тези въпроси. Ние сме членове на ЕС и трябва да се съобразяваме с изискванията. Благодаря ви." - това беше отговорът на Орешарски и на двата въпроса.

На въпрос от "Коалиция за България" защо тази готовност на правителството беше направена непосредствено след среща с представители на държава, която не е страна по проекта, премиерът отново отговори общо:

"Нямаше друга среща преди това. Разисквахме широк кръг въпроси, в т.ч. енергийната сигурност на континента, региона и нашата страна, интерколекторни връзки. Обратното би означавало да спестя на българската публика какво се е дискутирало."

Трудно се взима отношение по изказване на някой, който нищо не казва, заяви Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Министър-председателят беше "подкрепен" в "кръстосаното" депутатско питане от Рамадан Аталай от ДПС. Той разясни на колегите си, че:

"От това нищо не казване на премиера стана ясно, че МС, министър-председателят и министъра на икономиката и енергетиката няма да подкрепят проекта "Южен поток", докато не убедим европейските ни партньори, че всичко е в съгласие по Третия енергиен пакет. Премиерът каза, че ние сме уважаващи себе си европейска държав а ще защитим националните интереси и след проверката, ако има пропуски в 3 енергиен пакет ще се отстранят и после проектът ще продължи.

А вие казвате, че всичко, което се случва в страната, да не бъде проието еднозначно. ДПС много е загрижено за това, което се случва в страната и тези интереси са преди партийните и личните. Решенията, които взима всяко правителство е само в интерес на Бъ;гария и затова и вие сте обявили този проект за такъв с национално значение.", заключи Аталай.

Въпроси за "Южен поток" бяха отправени и към енергийния министър Драгомир Стойнев. Позицията му остана същата, а именно, че "Южен поток" ще го има.

"До момента са похарчени 11,500 млн. лв, но българският данъкоплатец няма да плати нито един лев"., заяви министърът. Той поясни, че за проблемите с газопроводасега,  вина има управлението на ГЕРБ.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар