Вход | Регистрация

Въглищата поскъпват от септември

Държавата ще спази ангажиментите си за изкупуването им, увери министър Драгомир Стойнев

Въглищата поскъпват от септември
БСП

От септември цената на въглищата ще се повиши. Това обяви по БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му за последните три години и половина цената на въглищата не е растяла, даже е била понижавана. Затова сега е нужно едно повишение. Всичко това той е обяснил още преди месец и половина на миньорите от мини "Марица Изток" при срещата си с тях.

По думите му системата е била докарана до такъв етап, че е можело изцяло да бъде разрушена. "Основната ни цел бе да се увеличим износа и да заработят абослютно всички мощности, като по този начин да има работа и за миньорите.",коментира министър Стойнев и даде за пример ТЕЦ "Бобов дол”, където са се случвали уволнения дори и на хора в пенсионна възраст. "Задача е на самия собственик да прецени как ще си води предприятието",обясни министърът.

Той увери, че държавата ще спази ангажиментите си за изкупуване на въглища и следващата стъпка в енергетиката, която би стабилизирала системата, е дългосрочните договори, които са законни, да бъдат преструктурирани.

"Като министър на икономиката не мога да си позволя, нарушавайки бизнес климата, да взема решение за прекратяване на тези договори. За мен е важно да се води политика на диалог, с абсолютно всички по веригата и такъв диалог вече има", каза още министърът.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар