Вход | Регистрация

Заменят лицензионния режим за таксиметров превоз

Заменят лицензионния режим за таксиметров превоз
Снимка: Булфото

Лицензионният режим за извършване на таксиметров превоз на пътници с леки автомобили ще бъде заменен с регистрационен. Това се предвижда след промени в Закона за автомобилните превози, одобрени от правителството, се съобщава на сайта на министерството.

Всички водачи, за да се впишат в регистъра, ще трябва да отговарят на изисквания за благонадеждност и професионална компетентност, заяви заместник-министърът Любомил Иванов на пресконференция в Министерския съвет. Задължително за водачите ще е местата в колите им да бъдат застраховани, а също и да бъде платена застраховка "Гражданска отговорност". Изискването за финансова стабилност на кандидатите за таксиметрови шофьори отпада.

На управляващите таксиметрови автомобили без удостоверение за регистрация ще бъдат налагани санкции. Най-тежката ще бъде спиране на автомобила от движение и отнемане на правоспособност. Цените за издаване на регистрация ще се определят чрез социална наредба към закона, веднага след като той бъде приет, уточни заместник-министър Иванов.

Ще бъде въведен механизъм за публичното оповестяване на таксиметровите превози. С него клиентите ще могат да разпознават легитимните превозвачи по-лесно.

След промените в закона в категорията на собствените превози ще спадат само тези, които се извършват за сметка на самото предприятие за извършване на неговата дейност. В тези случаи ще бъде необходима само регистрация, а не лиценз, защото е само съпътстваща дейност, допълни Любомил Иванов.

Ограничаване на скоростта за превозвачите на пътници и товари на територията на страната е сред останалите промени в закона. За автобусите ограничението на скоростта ще бъде 100 км/час, а за товарните автомобили – 90%.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар