Вход | Регистрация

Засилва се диалогът с бизнеса в горския сектор

Представители на браншовата организация на работна среща в МЗХ

Засилва се диалогът с бизнеса в горския сектор
Снимка: МЗХ

Засилваме диалога с бизнеса в горския сектор. Това заяви зам.- министър д-р инж. Валентина Маринова на първа работна среща в МЗХ с представители на браншовата организация "Асоциация Български гори”. Основно бе дискутиран въпросът за цените на предлаганата от държавните горски предприятия дървесина.

Ресорният зам.- министър подчерта, че е важно да се вземе предвид кое е рационално и допустимо във време на криза. Тя добави, че анализът на състоянието на пазара е показал, че е необходимо да се върви към намаление на цените, като уточни, че в момента подробно се разглеждат резултатите от първата тръжна сесия.

"Важно да има сигурност на ангажираните в този бранш”, акцентира зам.- министърът. "Сертифицирането на горите ще отвори нови пазари”, изтъкна тя и допълни, че МЗХ ускорява този процес, защото България е далеч зад европейските си партньори. Освен икономическа полза горската сертификация в екологичен план ще допринася за запазване и на биологичното разнообразие.

На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с разширяването на горската пътна мрежа, подвозът на дървесина, срокът на валидност на превозния билет, както и променените текстове в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии.

Коментираха се дългосрочните договори, гаранциите и сроковете за изпълнение, окомплектоване на тръжни документи, както и редакцията в нормативната уредба, свързана с възможността т.нар. местни фирми да могат да участват в определени процедури за добив или за продажба на дървесина. Акцент бе поставен и върху необходимите действия за усвояване на дървесината пострадала от биотични и абиотични въздействия. Двете страни изразиха готовност за партньорството.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар