Вход | Регистрация

Как да намалим безработицата?

Кметът на Велико Търново предложи мерки за намаляването на безработицата на премиера Пламен Орешарски.

Как да намалим безработицата?

По време на визита в Министерския съвет кметът на Община Велико Търново Даниел Панов предложи мерки за намаляването на безработицата в региона. Срещата, на която беше представен планът, се състоя между Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и министър председателя Пламен Орешарски в София.

По време на визитата кметът на Старата столица е предложил да се набележат съвместни мерки от експерти на НСОРБ и Министерски съвет за намаляване на младежката безработица в региона. Според него това може да се постигне като се повиши нивото на образованието в региона и то да отговаря адекватно на изискванията на бизнеса. Даниел Панов твърди, че реформирането на учебните планове и програми в съответствие с реалното състояние на икономиката и пазара на труда ще доведе до осезаемо намаляване на младежката безработица в регионите и в страната. "В момента има очевидна диспропорция в специалностите на кадрите, които излизат от училищата и университетите и онова, което икономиката и бизнеса очакват и търсят на пазара”- заяви г-н Панов.

На форума са обсъдени още редица въпроси, свързани с реални мерки за реализиране на принципите на децентрализацията. Кметовете на общините са поставили и проблема, произтичащ от факта, че е практика централната власт да делегира на общините държавни дейности без да ги обезпечава финансово и със съответните експерти.

Разисквани са и проблеми свързани с конкурентноспособността новият закон за водите, както и изравнителната субсидия за поддръжка на пътната мрежа.

Поет е и ангажимент от страна на Министър председателя да бъдат прехвърлени на общините всички сгради, които са държавна собственост, но не се използват и поддържат от държавата.

Срещата завърши с думите на премиера Пламен Орешарски: "Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса". Той подчерта, че е важно централата и местните власти да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес. Премиерът приветства готовността на кметовете да съдействат за подобрението на Закона за обществените поръчки, като дадат свои предложения. Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар