Вход | Регистрация

Обсъждат кризата с бежанците в понеделник

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов обяви, че ще се разгледа възможността да се отпуснат близо 27 млн. лв. допълнителни средства от държавния бюджет във връзка с миграционната криза

Обсъждат кризата с бежанците в понеделник
Снимка: Булфото

На извънредно заседание в понеделник правителството ще обсъжда кризата с бежанците.

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов обяви, че ще се разгледа възможността да се отпуснат близо 27 млн. лв. допълнителни средства от държавния бюджет във връзка с миграционната криза. Парите следва да бъдат разчетени по всички ведомства, които са ангажирани с кризата.

По-голямата част от тях трябва да са за МВР, тъй като Държавната агенция за бежанците е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към вътрешното ведомство. Предвижда се средствата да покрият вече направени и предстоящи разходи до края на годината, информират от Министрески съвет.

Маринов обяви и взетото решение да се изгради техническа преграда - около 30 километров участък по границата на местата, които са най-уязвими за преминаване на лица. "Това са места, на които нашите гранични патрули нямат видимост и в последния момент се явяват лицата пред тях", обясни зам.-министърът и добави че става дума за района около Елхово, тъй като 85% от лицата, които минават на наша територия, влизат оттам.

Около 5 млн. лв. ще са необходими за изграждането на 30-километровата преграда. Той уточни, че идеята за изграждането на техническата преграда не е да се връщат бежанците, а за да се повиши нивото на охрана на българската граница. Зам.-министърът каза още, че има взето решение всички деца до 15 години да бъдат ваксинирани, тъй като не е известно дали в последните три години в Сирия са им правени ваксини.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар