Вход | Регистрация

П. Николов: "Ще има бумерангов ефект срещу ГЕРБ"

П. Николов: "Ще има бумерангов ефект срещу ГЕРБ"
Снимка: Север.бг

"От поведението на ГЕРБ към изборите вече е ясно едно, Бойко Борисов няма никакъв шанс да остане министър-председател след изборите през лятото на 2013 г.", прогнозира днес във Велико Търново Петър Николов, член на НС на "България на гражданите" и координатор на партията в областта. И обясни бемуранговият ефект от промените, които прави управляващата партия преди изборите.

"Наблюдава се тревожна тенденция от страна ГЕРБ, да злоупотребява с изборното законодателство. Това стана лоша практика, месеци преди изборите, да се сменя избирателния закон на "тъмно" и с неясни аргументи. Всеки, който до този момент си е позволявал да прави такова нещо е имало бумерангов ефект.", поясни Николов. 

И припомни, че на предишните избори, когато БСП е въвела мажоритарните депутатски мандати, с цел да удари по противниците, червената партия загуби. Така ще се случи и с ГЕРБ.

"Те атакуват в няколко посоки. Искат да разрешат нещо недопустимо в европейската практики, коалиции да носят имена на хора. Това беше оттренирано на кметските избори в Плевен, коалицията "За Найден Зеленогорски", която играеше срещу него. Ние виждаме директни намерени на ГЕРБ да работи срещу"България на гражданите" и да злоупотреби с името на лидера на партията", допълни още областният координатор.

Според него ако се стигне до там, от партията ще отнесат проблема на европейско ниво, дори ще предизвикат международен скандал.

"В нарушение на добрата практика е и идеята за редуциране броя на мандатите в избирателните райони. Премахнаха и преференциалното гласуване и това гони политически интереси. Това ще се обърне срещу ГЕРБ.", поясни Николов и допълни, че Европа и света няма да останат безучастни към предстоящите избори у нас през следващата година.

Затова негова лична кауза, с идеята да се внесе предложението до НС е изборното законодателство да може да се променя, в по-следващ избирателен цикъл. Нещо, което го има в няколко европейски държави и спира възможността мнозинството да обслужва собствените си интереси. 

От "България на гражданите" призовават и българските граждани да не участват в референдума.

"Това е подигравка с демокрацията и със самата идея за пряка демокрация и референдума. Избирателите ги карат да се подпишат под празен чек, нищо повече от това, за да продължи далаверата за АЕЦ "Белене". Защото строежът не е нищо, а далавера, продължаваща при няколко правителства и източване на публични средства в тази посока. Втората причина е, че партиите, които основно се занимават с купуване на гласове, с притискане хора, с контролиран вот имат интерес избирателната активност да бъде ниска и се опитват лятото да разкарат избирателите до урните и за да им кажат накрая, че няма смисъл на гласуването. За нас истинският референдум, "за" или "против" политически картел е през лятото на парламентарните избори", допълниха още от партията на Кунева.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар