Вход | Регистрация

Павликени и Пружани отново партньори

Павликени възобновява сътрудничеството си с  беларуския град Пружани.

Това стана ясно по време на среща в побратимения на Павликени град между кмета инж. Емануил Манолов и колегата му от Беларус . Двата града са побратимени от 2001 г. насам, но досега отношенията им не бяха съвсем активни.

За празника на Павликени у нас вече гостуваха шефовете на четири от най-големите заводи в Пружани. Тогава те разгледаха успешни фабрики в българския град и взеха участие в официалните събития за 70-годишнината на града.

Делегация от Павликени, от своя страна, беше на визита в Беларус по повод 580-годишнината от основаването на Пружани. Българите участваха в официалните тържества и посетиха млечния комплекс в града и водния дворец. В състава на българската делегация се включиха кметът инж. Емануил Манолов и зам.-кметът Харитон Харитонов, както и главният счетоводител Ваня Йорданова.

По време на своята визита те успяха да представят бизнеса и селското стопанство на тяхната община, както и културните традиции и историческото наследство на Павликени.

Домакините показаха интерес към вноса на зърно, заради развитото им животновъдство в региона на Пружани. В млечния им комплекс се отглеждат 1 200 крави, а в завода за кашкавал на града се произвеждат годишно 8 800 тона продукт.

Беларусенци предложиха възможности за внос на техен кашкавал в страната ни, като зреенето му може да става в България. Другата оферта е възможният износ на български вина, които имат добър имидж в Беларус.

Гостите ни от Павликени се срещнаха и с Александър Юркевич, бившият кмет на Пружани, който преди 12 години е подписал побратимяването между двата града.

Българите засадиха холандски вид лилиодендрон в Беларус, с което сложиха началото на подновената дружба между двата града.

Очаква се в следващите месеци контактите между Павликени и Пружани да са още по-успешни и интензивни.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар