Вход | Регистрация

Превъоръжаваме армията до 6 г., твърди военният министър

За придобиване на самолети, кораби и бронирана техника са необходими не по-малко от 150 милиона лева годишно

Превъоръжаваме армията до 6 г., твърди военният министър
Снимка: Булфото

Министерството на отбраната има дългосрочна програма за развитие на Българската армия, която е съгласувана с партньорите от НАТО. До 2020 г. България участва в програма на НАТО, която включва и превъоръжаването на Българската армия. Това обяви в ефира на БНТ ресорният министър Ангел Найденов.

Програмата включва 55 цели, срокът е 2028 г., а заделените средства от държавата трябва да са 2 милиарда и 300 милиона, за да изпълни ангажиментите си. Целите трябва да бъдат постигнати за изграждане на определени способности на Българската армия. С тях родната армия ще участва в реализацията на трите мисии, с които са натоварени българските въоръжени сили – национална отбрана, участие в операции и мисии за поддържане на мира и принос към националната сигурност в мирно време.

Предвидените 50 милиона лева разходи за капиталови вложения не са достатъчни за стартиране на проектите за придобиване на самолети, кораби и бронирана техника, смята военният министър и изчислява, че за това са необходими не по-малко от 150 милиона лева годишно.

1196235

"Това трябва да са целеви средства, които постъпват от държавния бюджет или от таксите, които плащат операторите за ползването на радиочестотния спектър", смята Найденов. По думите му 2014 г. е ключова и заради необходимостта сега да се избере вариантът, който трябва да се приложи по отношение на потребността на Военновъздушните сили за придобиване на нов тип боен самолет.

"Трябва да решим дали продължаваме в посока на модернизация на изтребителите МиГ-29, която струва около 180 милиона лева, или да отидем на варианта с минимална поддръжка на изтребителите и да стартираме проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който е на стойност до 700 милиона лева", заяви министър Ангелов.

Процедурата по избор на фирма, която да изгради оградата по границата с Турция, е прозрачна, а премиерът Орешарски е разпоредил постоянни финансови проверки, увери още военният министър.

"Ще бъда безкомпромисен и няма да позволя мародерстване по темата, тъй като се касае за проблем, свързан с националната ни сигурност, който изисква краткосрочно решение", подчерта Найденов. По думите му оскъпяването на проекта е заради това, че първоначалните разчети са били само по "идейното задание", а фактическото изграждане е излязло по-скъпо.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БНТ
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар