Вход | Регистрация

Президентът връчи мандата на БСП

Президентът връчи мандата на БСП
Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на Пламен Орешарски, кандидатът за премиер от "Коалиция за България". Това се случи след като партия ГЕРБ отказа да излъчи кабинет.

Преди да се стигне до връчването на два мандата в един ден, на "Дондуков" 2 държавният глава проведе последователно политически консултации с четирите партии - "Атака", ДПС, Коалиция за България и ГЕРБ. След като от ГЕРБ върнаха мандата за съставяне на правителство, Коалиция за България - втората по численост парламентарна група, получи това право и предложи Пламен Орешарски за министър-председател.

Държавният глава възложи с указ на Орешарски да състави правителство. Той от своя страна обеща, че ще го направи в най-кратък срок.

"България се нуждае от стабилност и работещи институции, за да можем да преодолеем различните кризи, в които се намираме – политическа, парламентарна, социална и икономическа. Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия. Времето на политическите декларации и намерения приключи на 13-и май. Цялата страна сега очаква резултати", това заяви президентът Росен Плевнелиев.

"В моята професионална кариера съм преодолявал много предизвикателства, днешното предизвикателство обаче е най-голямото, защото то засяга съдбата на всички граждани в следващите години – граждани, които очакват от нас, от мен стабилизация и очертаване на пътя за развитие напред", каза и кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски.

Очаква се кабинетът с мандат на Коалиция за България и министър-председател Пламен Орешарски да бъде подложен на гласуване в Народното събрание още в първите дни на следващата седмица.

"ГЕРБ не е водила разговори за съставяне на правителство, няма да влиза в безпринципни коалиции и се отказва от правото си да предлага кабинет. Срещу тройната коалиция "Атака", БСП и ДПС няма как да излъчим правителство", призна днес лидерът на партията Бойко Борисов и обясни мотивите си:

"Ние обещахме на нашите избиратели да не влизаме в безпринципни коалиции и единственият шанс да се направи правителство беше с политическа партия "Атака". Само че с партия, която седи на европейския химн, партия, която нарича посланиците на нашите европейски партньори "дебелобузи чичковци", ние нямаме шанс да направим правителство".

Борисов обвини Коалиция за България и ДПС, че са влезли в безпринципни коалиции с "Атака".

В отговор на въпрос дали ще подкрепи правителство на Пламен Орешарски пък лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че няма да подкрепи такова. Той обясни, че няма пречка да се регистрират депутатите, след като се гласува правителство на БСП. Негови съпартийци уточниха, че ако "Атака" не се регистрира в НС, няма да могат и да се изкажат.

"Ние юнашко доверие не можем да дадем на никого. Ще бъдем коректив на което и да е управление", посочи Волен Сидеров.

Според председателя на ДПС Лютви Местан бъдещото правителство трябва да има експертно-политически, а не тясно партиен профил. Той изрази подкрепа за идеите, обявени от Пламен Орешарски. Що се отнася до стабилността на новото правителство той коментира:

"Не 120, 220 народни представители да стоят зад следващото българско правителство, то няма да е стабилно, ако управлението му не е успешно. Що се отнася вече за програмата на това правителство, аз съм длъжен днес да кажа, че ние сме склонни да подкрепим плана Орешарски, но продължаваме да говорим в условно наклонение - ако постигнем съгласие за програмата на следващия кабинет, ще ги сравним с нашата платформа".

Местан очаква новият кабинет да бъде гласуван в парламента още във вторник.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар